Iurie Chirinciuc şi-ar putea afla sentinţa mâine. După două amânări, o nouă şedinţă a fost programată pentru 9 august

by Genko Genko

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, şi-ar putea afla sentinţa mâine, 9 august. Asta după ce ultimele două şedinţe în dosar au fost amânate, motivul enunţat fiind cel că magistratul se află în spital. El este acuzat de abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Solicitat de IPN, procurorul Anticorupţie, Viorel Morari, a confirmat că şedinţa de judecată a fost stabilită pentru ziua de mâine, 9 august, cu începere de la ora 15:30.

Magistrații Judecătoriei Buiucani, unde se află dosarul pe rol, urmau să se pronunțe încă la data de 2 august, dar ședința a fost amânată pentru ziua de 4 august. Ulterior, pe 4 august, ședința a fost amânată din nou, din motiv că judecătorul se afla la spital.

Alături de Chirinciuc, pe banca acuzaţilor urmează să compară şi doi agenţi economici, învinuiţi de complicitate la trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ex-ministrul transporturilor, împreună cu şefii a două companii de construcţii, ar fi organizat o schemă infracţională cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari. În concret, inculpaţii ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

În intervalul anilor 2016-2017, ministrul Iurie Chirinciuc, prin intermediul factorilor de decizie ai Administraţiei de Stat a Drumurilor, ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

El susține că este nevinovat și așteaptă ca sentința să fie în favoarea sa. „Mă aștept la decizie că nu sunt vinovat. Să fie clar”, a declarat fostul ministru.

Chirinciuc, a fost plasat la 28 aprilie în arest la penitenciarul 13, după care a fost eliberat sub control judiciar.

CITIȚI ȘI...