Șeful trupelor SUA din Europa: Ne pregătim de un război cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite au „ținut în brațe ursul rusesc”, în ultimii 20 de ani, doar pentru a realiza acum că abordarea a fost greșită, susține generalul Phillip Breedlove, comandantul forțelor militare americane din Europa.

Breedlove, care îndeplinește și rolul de comandant suprem al trupelor aliate NATO din Europa, susține ideea creșterii numărului de soldați americani detașați în regiune, pentru a contracara amenințarea venită din partea Rusiei, se arată într-un comunicat al Armatei Statelor Unite.

Rusia revanșardă

Odată cu prăbușirea blocului sovietic, din 1991, SUA au încercat să folosească orice prilej pentru a face un partener din Rusia.

Noua strategie de securitate semnată de Vladimir Putin anunță însă pentru prima dată că Statele Unite reprezintă o amenințare pentru Rusia, iar generalul Breedlove spune că aceasta explică întru totul acțiunile Moscovei din ultimul deceniu.

„Dacă privim cu atenție acțiunile Rusiei încă din 2008, în Georgia, în Nagorno Karabah, Crimeea, Donbas și acum Siria, vedem o Rusie revanșardă, gata să-și afișeze forța în fața oricui, pentru a-și atinge obiectivele”, a declarat comandantul american.

În opinia acestuia, modul în care forțele militare ale SUA operează în Europa va trebui modificat luând în considerare faptul că în ultimele două decenii Washingtonul a încercat să adopte o poziție de conciliere în raporturile cu Moscova.

„De-a lungul acestei perioade ne-am modificat structura forțelor armate, am modificat modul de lucru al serviciilor de informații, supraveghere și recunoaștere. Am schimbat modul de lucru al analiștilor de informații și ne-am redus expunerea în media europeană”, a explicat generalul Phillip Breedlove, care crede că șefii armatei americane vor trebui să reconfigureze aceste sectoare pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia.

Capacitate maximă de luptă

Breedlove a primit la începutul acestei săptămâni vizita șefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph F. Dunford Jr., iar cei doi au discutat strategia pe care trupele americane trebuie să o adopte pe viitor în Europa.

Generalul susține creșterea numărului de trupe americane de pe continent, dar arată că, în ultimii 13 ani, militarii din Comandamentul European s-au concentrat mai mult pe pregătirea soldaților din țările partenere NATO pentru lupta împotriva insurgenților din Afganistan.

„La misiuni derulate împotriva insurgenților stăm bine. Nu mai avem însă experiența raidurilor aeriene de dimensiunea celor efectuate în campaniile Irak 1 și Irak 2 sau a celor de la începutul misiunii din Afganistan. Trebuie să revenim la acele competente, pentru a fi pregătiți pentru o astfel de confruntare (război convențional – n.red.).

Pe măsură ce prezența noastră în Afganistan s-a diminuat, am anticipat că va trebui să ne pregătim forțele pentru aplicarea articolului 5 (din tratatul NATO, care prevede că atacarea unui membru va fi tratată ca atacarea întregii alianțe – n.red.). Eram conștienți de acest lucru încă dinainte de anexarea Crimeii”, susține Breedlove.

În prezent, forțele americane din Europa au fost suplimentate până la nivelul unei brigăzi mobile care se rotește prin toată Europa. În plus, marina americană a adus un al patrulea distrugător în zona, care stă la ancoră într-un port din Spania.

Generalul Breedlove susține că de acum încolo fiecare soldat american trimis în bazele europene va trebui să se antreneze pentru a fi la capacitate maximă de luptă, iar în următoarele exerciții militare vor fi implicate divizii întregi sau chiar corpuri de armată.

„Mulți mă întreabă dacă știu la ce se gândește Putin. Nu pot spune ce este în mintea lui, dar pot să văd ce face și pot determina astfel la ce-ar trebui noi să ne gândim”, a mai spus comandantul forțelor militare americane din Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...