(INFOGRAFIC) Barilul de țiței Brent a ajuns la 46 de dolari, minimul ultimilor 6 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cotația barilului de țiței Brent a coborât luni sub pragul de 46 de dolari, pentru prima dată după luna februarie 2009, analiștii avertizând că noi scăderi sunt posibile pe fondul excesului de ofertă și a cererii modeste.

Marți, la primele ore de tranzacționare, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste doi dolari, până la 46,6 dolari americani, același nivel cu luna februarie a anului 2009, în plină criză economică globală.

dresc

În scădere, chiar dacă nu una atât de dramatică, se află și petrolul de pe piața americană, care a ajuns să fie cotat la 44,5 dolari, nivelul lunii ianuarie a anului 2009.

dcsa

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotația barilului de țiței se va situa la aproximativ 40 de dolari, preț la care investițiile în industria gazelor de șist din SUA vor fi întârziate. Producția companiilor care exploatează zăcămintele de șisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze și petrol, stimulând reducerea prețului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global și aprecierea dolarului față de alte monede au dus la scăderea prețului țițeiului.

Deși prețul petrolului costă cu peste 50% mai puțin în prezent, decât în luna iunie 2014, în Republica Moldova, în această perioadă carburanții s-au ieftinit doar cu 8%. Un litru de benzină costă astăzi 16,9 lei, față de 18,4 lei, prețul din iunie 2014.

Asta în timp ce în Occident, benzina s-a ieftinit cu până la 33% în anumite țări. Spre exemplu în Franța, în iunie 2014 litrul de benzină A 95 costa 1,73 de euro. Astăzi, același tip de benzină costă, în medie, 1,24 de euro. O scădere de peste 28%.

O ieftinire aproape similară s-a înregistrat și în România în această perioadă, țară din care Republica Moldova importă peste 80% din carburanți.

La 12 ianuarie, benzina în România poate fi procurată, în medie, cu 4,9 lei, în condițiile în care, în iunie 2014, atinsese maximul de 6,3 lei. Și în acest caz putem vorbi de o ieftinire de aproape 24%, în condițiile în care țara vecină a introdus în 2014 mai multe taxe pe carburanți.

Din discuțiile cu unii importatori mai mici, care au solicitat anonimatul, am aflat că în prezent și în Republica Moldova litrul de benzină A 95 ar trebui să coste maximum 15,3 lei, iar cel de motorină – 14,7 lei. Iar asta ținând cont și de deprecierea leului moldovenesc față de dolarul american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...