(INFOGRAFIC) Prime grase încasate de administratorii temporari a unei bănci din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primele plătite de către „Moldindconbank” angajaților săi în perioada octombrie – decembrie 2016 au crescut fenomenal chiar dacă profitabilitatea băncii s-a diminuat, scrie scrie expertul IDIS „Viitorul” pe politici economice, Denis Gorea.

După numirea în funcție a administratorilor temporari, profitul băncii a început să scadă și a constituit 280 milioane lei la sfârșitul anului 2016, după ce în luna septembrie a aceluiași an, banca acumulase un profit de 394 de lei.

Media lunară a acestor prime pentru anul 2015 a constituit 195 mii lei, iar pentru lunile ianuarie-septembrie 2016 (până la intervenția BNM) primele erau în medie sub 40 mii lei pe lună.

În octombrie 2016, aceste prime au crescut la aproape 5 milioane de lei doar pentru luna respectivă. În noiembrie 2016, primele acordate de „Moldindconbank” angajaților săi au explodat până la aproape 16 milioane lei.

Chiar și în lunile imediat următoare (dec 2016 – feb 2017), primele au continuat să fie cu mult peste media lunilor în care banca nu era administrată de persoane delegate de BNM, mai remarcă expertul.

info1

Apare întrebarea, care au fost performanțele băncii ce au motivat această creștere spectaculoasă a primelor plătite de către „Moldindconbank” angajaților săi? Primele în sectorul bancar se plătesc de regulă la sfârșitul anului, în luna decembrie, și sunt acordate în special managerilor de top din cadrul companiei care au avut rezultate impresionante pe parcursul anului.

Având în vedere această practică, care au fost persoanele care au încasat (și încasează în continuare) aceste prime grase la o bancă aflată sub administrarea temporară a BNM?

Potrivit expertului, Denis Gorea, răspunsurile la ambele întrebări le poate da Banca Națională a Moldovei și conducerea temporară a „Moldindconbank”. Cert e faptul că atât timp cât banca se află în administrare temporară, BNM este responsabilă pentru orice decizii de management care ar putea prejudicia acționarii minoritari ai „Moldindconbank”.

Banii care au fost distribuiți ca prime imediat după preluarea conducerii ar fi putut fi redirecționați ca dividende pentru acționarii care nu au acționat concertat și nu poartă nici o vină pentru situația „Moldindconbank”. O altă soluție ar fi fost folosirea acestor bani pentru recapitalizarea băncii, sau pentru răscumpărarea acțiunilor grupului de persoane care au acționat concertat.

Expertul pe politici economice Denis Gorea recomandă ca BNM să mandateze administratorii temporari ai „Moldindconbank”, să reducă primele plătite și să folosească aceste resurse în scopuri lucrative pentru bancă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...