(INFOGRAFIC) Care este legătura dintre „jaful secolului” și facturile umflate la energia electrică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Independent.md a prezentat săptămâna trecută mai multe materiale în care se poate vedea cum cetățenii Republicii Moldova, plătind facturile la energia electrică, întrețin regimul separatist de la Tiraspol, dar și plătesc zeci de milioane de dolari către companii offshore ai căror beneficiari finali sunt necunoscuți.

Citește și: Ce se ascunde în spatele „ieftinirii” energiei electrice? Chișinăul „finanțează regimul de la Tiraspol”

Noi informații apar însă în acest caz, după ce puterea de la Chișinău a semnat la începutul lunii martie un nou contract de achiziționare a energiei electrice de la intermediarul transnistrean Energokapital.

ANRE a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că cetățenii vor achita cu 10% mai puțin pentru energia electrică. Însă chiar și așa, vechile scheme rămân în picioare. În continuare sume uriașe de bani plătite de către consumatorii din Republica Moldova mergând în bugetul regimului separatist de la Tiraspol, dar și în conturile mafioților de pe ambele maluri ale Nistrului.

Într-o investigație realizată de către jurnaliștii de la „theblacksea.eu” se poate vedea cum încrengătura din spatele companiei „Energokapital” este foarte asemănătoare cu cea care a stat la baza delapidărilor din sistemul bancar.

Astfel, potrivit sursei citate, unul dintre proprietarii „Energokapital” este compania „Ornamental Art Limited”, înregistrată în Hong Kong pe numele cetățeanului Wai Lap Shum. Shum nu este însă decât un intermediar, în spatele cărora stau adevărații beneficiari ai schemei.

Astfel, unul dintre acționarii „Ornamental Art Limited” este compania offshore „Energy Assets Development”, cu sediul în orașul scoțian Edinburgh și care nu are niciun fel de activitate economică în Marea Britanie. Ea a fost deschisă în 2012, ca o companie cu „activități comerciale generale”.

La 9 decembrie 2015, „Energy Assets Development” își schimba adresa juridică pe 18/2 Roystons Mains Street, acolo unde este localizată deja și celebra „Fortuna United Ltd”, care apare în raportul Kroll privind jaful din sistemul bancar și care datorează 825 de milioane de dolari Băncii Sociale.

Atât „Energy Assets Development” cât și „Fortuna United Ltd” au parteneri cu sediul în Insulele Seychelles și sunt companii fantomă, care au drept scop ascunderea adevăraților beneficiari.

Mai mult decât atât, un consultant financiar cipriot, pe nume Marios Papantoniou, are legături cu ambele companii, el fiind directorul firmei de avocatură „Lawson & Co”, care a reprezentat „Energy Assets Development” în procedurile de deschidere a companiei.

Numele aceluiași Marios Papantoniou apare și în raportul Kroll, ca director al companiei „Manitoba Management”, deținătoare a 4,98% din acțiunile Unibank, implicată de asemenea în „jaful secolului”.

michaels2

click pentru a mări

Amintim că la sfârșitul anului trecut expertul în energetică Sergiu Tofilat dezvăluia că cetățenii Republicii Moldova sunt jefuiți anual de 150 de milioane de dolari prin această schemă, iar banii ar fi împărțiți între așa-zisul președinte al regiunii separatiste Transnistria, Evgenii Șevciuk, și prim-vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc.

Acest lucru este posibil pentru că centrala de la Cuciurgan, în procesul de producție a energiei electrice folosește gaz natural, pe care regiunea transnistreană nu-l achită deja de 25 de ani, iar cheltuielile de producere sunt unele infime. Așadar, compania intermediară își poate permite să ieftinească prețul până și la un cent, pentru că oricum va exista un profit, în condițiile în care materia primă vine gratis.

Dar nodul problemelor nu se oprește aici. Toate datoriile pentru gazul consumat în procesul de producere al energiei electrice se acumulează la Moldovagaz, iar în viitor acest lucru ar putea crea mari probleme pentru Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...