Incident maritim între Rusia și Ucraina. Petro Poroşenko a convocat Consiliul de război

Incident maritim între Rusia și Ucraina. Petro Poroşenko a convocat Consiliul de război

Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaționale duminică, după ce autoritățile ruse au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean. Astfel, președintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat o reuniune a cabinetului de război pentru a discuta situația.

Forţele navale ucrainene au anunţat că forţele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP, la puţin timp după ce acestea au acuzat Rusia că a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene. Potrivit forţelor navale ucrainene, doi dintre marinarii din echipajele navelor sale au fost răniţi în incidentul cu Rusia. Anterior, forţele navale ucrainene anunţaseră că un singur marinar ucrainean a fost rănit după deschiderea focului de către ruşi asupra navelor ucrainene din strâmtoarea Kerci, pe care Garda de coastă rusă le-a blocat în drumul lor spre Marea Azov.

Forţele navale ucrainene au acuzat Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă şi rănind un membru al echipajului. Potrivit Agerpres, anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi. Nave ruseşti „au deschis focul asupra grupului de nave ale Forţelor navale ucrainene”, au precizat acestea într-un comunicat, precizând că o navă, avariată, „este în derivă”. „O persoană a fost rănită”, au mai precizat Forţele navale ucrainene.

Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieşi din largul Crimeei. Incidentul a provocat creşterea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia în ceea ce priveşte Marea Azov, în care ambele ţări au drept de navigare. Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acţionat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale ruseşti.

Administraţia de la Moscova a transmis că remorcherul şi cele două nave de război, Berdyansk şi Nikopol, încercau să „creeze un motiv de conflict în regiune”. În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor. „Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanţii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat. Administraţia de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

0