Începutul sfârşitului Uniunii Europene? Olanda trebuie să aleagă dacă susţine sau nu Franţa şi Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Votul dat de olandezi în cadrul referendumului cu privire la acceptarea acordului de liber schimb UE-Ucraina pune sub semnul întrebării traseul pro-european al ţării din estul Europei.

Premierul olandez Mark Rutte este nevoit să decidă dacă va păstra coeziunea în cadrul blocului european mergând împotriva votului dat de alegătorii olandezi sau va reduce dramatic speranţele unei apropieri mai mari între Ucraina şi Bruxelles, în antiteză cu Franţa şi Germania, anunţă IB Timess.

Hollande şi Merkel, aliaţii Kievului

„Din punctul de vedere al Uniunii Europene, vom implementa tot ce se poate din acordul de cooperare”, a anunţat preşedintele francez Francois Holande, după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

„Franţa şi Germania vor continua să susţină Ucraina, acordul de liber schimb urmând să se aplice pe teritoriul ţărilor noastre”, a mai spus Hollande.

În afara Olandei, celelalte 27 de ţări europene au ratificat acordul de liber schimb cu Ucraina, dar votul dat în cadrul referendumului olandez este unul consultativ, decizia finală rămânând la latitudinea premierului Olandei.

Ruşii neagă orice implicare

Kremlinul a negat încă de joi că ar fi încercat să influenţeze în vreun fel rezultatul votului din Olanda.

Rusia este însă unul dintre factorii care au blocat în repetate rânduri o relaţie mai strânsă între Kiev şi Bruxelles, iar relaţiile dintre cele două ţări sunt în continuare tensionate ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea şi declanşării crizei din estul Ucrainei.

„Nu am avut niciun amestec în acest proces. Nici nu am atins acest subiect, deoarece suntem convinşi că nu trebuie să existe intervenţii externe în procesul democratic exercitat în interiorul unui stat”, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Referendumul olandez a fost validat în urma atingerii prezentei la urne de 32,2%, 61,1% dintre votanţi respingând propunerea de ratificare a acordului de liber schimb cu Ucraina.

Premierul Rutte se arată ezitant în ceea ce priveşte ratificarea acordului în acest moment, iar chestiunea ridică semne şi mai mari de întrebare asupra coeziunii politice din blocul european, în mai puţin de 3 luni, britanicii trebuind să decidă dacă Regatul Unit va mai rămâne în UE.

Pentru liderii organizaţiilor politice anti-islam şi anti-UE din Olanda, momentul referendumului semnifică „începutul sfârşitului Uniunii Europene”, după cum a postat unul dintre aceştia pe Twitter.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...