Încă un caz pierdut la CEDO. Guvernul va achita unei moldovence un prejudiciu de 12.000 euro

Încă un caz pierdut la CEDO. Guvernul va achita unei moldovence un prejudiciu de 12.000 euro

Republica Moldova a pierdut un nou dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și va achita unei moldovence suma de 12 mii de euro. Asta după ce, începând din 2011, femeia a fost reținută într-un dosar penal și deținută în arest sau arest la domiciliu până în 2014, încălcând astfel termenul prevăzut de Constituție de un an de zile.

Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică decizia în cauza „Enachi c. Moldovei”. Potrivit deciziei Curții, reclamanta Galina Enachi a fost de acord să renunțe la orice pretenții împotriva Republicii Moldova privind faptele care au motivat cererea sa, iar Guvernul s-a angajat să-i achite 12.000 de euro cu titlu de prejudiciu material și moral, precum și costuri și cheltuieli, plus orice taxă care ar putea fi suportate.

În fața Curții, reclamanta s-a plâns în temeiul Articolului 5 § 3 din Convenție, că arestul ei în afara celor douăsprezece luni prevăzute de articolul 25 alineatul (4) din Constituție a fost ilegal, precum și că deciziile instanțelor nu au avut la bază motive relevante și suficiente atunci când s-a dispus prelungirea arestului său, acesta fiind prelungit dincolo de un „termen rezonabil”, fără niciun motiv.

Menționăm că, în perioada de referință, reclamanta era un auditor autorizat. În iulie 2011, pe numele ei a fost pornită o cauză penală cu cincisprezece capete de acuzare de fraudă, fiind suspectată că în perioada aprilie-iulie 2011 a fraudat mai multe firme private. Reclamanta a fost deținută în arest, inițial în perioada 22 iulie – 25 august 2011, apoi în perioada 17 noiembrie 2011 – 19 mai 2014, când a fost schimbată măsura preventivă arestul în arest la domiciliu până la 8 septembrie 2014, când a fost eliberată sub control judiciar.

0