Adevărul despre regula celor 5 secunde: ce păţim dacă mâncăm alimente căzute pe jos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un nou mit a fost demontat.

Cercetătorii au făcut mai multe teste, ca să afle dacă mâncarea căzută pe jos este sigură pentru consum.

Un mit larg răspândit susţine că, dacă un aliment stă pe jos cel mult 5 secunde, poate fi mâncat fără probleme, pentru că nu are timp să se contamineze cu bacterii.

Cercetătorii au vrut să afle dacă această regulă a celor 5 secunde este adevărată şi au testat contaminarea mai multor alimente care au căzut pe diferite suprafeţe murdare, scrie Science Alert.

Rezultatele au fost alarmante: mâncarea se contaminează chiar şi după o singură secundă, adică aproape imediat ce atinge o suprafaţă murdară.

În cadrul testelor, cercetătorii de la Universitatea Rutgers au analizat contaminarea mai multor alimente aruncate pe podea: pâine, pâine cu unt, pepene, acadele. Ele au fost lăsate pe o suprafaţă contaminată în prealabil cu enterobacter aerogenes, o bacterie care nu este periculoasă.

Fiecare aliment a fost monitorizat pentru contaminare după o secundă, 5 secunde, 30 de secunde şi 300 de secunde. Pentru siguranţă, au fost realizate 128 de teste diferite şi fiecare a fost repetat de 20 de ori.

Astfel, cercetătorii au aflat că bacteriile contaminează mai repede alimentele mai umede, cum sunt fructele sau acadelele. Desigur, cu cât alimentul stă mai mult pe suprafaţa contaminată, cu atât se vor transfera mai multe bacterii. Din păcate însă, chiar şi 5 secunde sunt suficiente pentru ca un aliment să se umple de microorganisme periculoase, care ne pot îmbolnăvi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...