Guvernul va aloca circa 1,5 milioane de lei pentru proprietarii a 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină

Guvernul va aloca circa 1,5 milioane de lei pentru proprietarii a 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină

Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor – despăgubiți. Decizia a fost luată în urma ședinței de azi a Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul Pavel Filip, potrivit căruia, urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană, iar suma care va fi alocată pentru despăgubirea proprietarilor se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

Premierul a cerut elaborarea și aprobarea unui Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine.

„Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat, crește un porc acasă”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Totodată, vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

Va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

Potrivit ANSA, de la începutul anului au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și 3 zone unde virusul a fost depistat la mistreți.

În România, recent, pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci.

0