(GRAFICE) Deprecierea rublei a schimbat economia şi viaţa ruşilor pentru totdeauna

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deprecierea rublei din ultimul an a afectat în mai multe moduri economia Rusiei, iar unele efecte ar putea fi ireversibile.

Banca centrală de la Moscova a decis, în noiembrie 2014, să nu mai folosească rezervele valutare pentru a ţine în frâu cursul valutar, aminteşte Bloomberg.

În consecinţă, rubla s-a depreciat considerabil, iar acest lucru a trimis o undă de şoc în economie, afectând mai ales populaţia. Singurii mari beneficiari au fost exportatorii de petrol.

Inflaţia a crescut vertiginos
Rubla a pierdut 30 la sută din valoare în faţa dolarului, astfel că rata inflaţiei a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Preţurile au crescut foarte mult, astfel că populaţia nu îşi mai permite să cumpere atât de multe lucruri ca în urma cu un an.
s1.ziareromania.ro
Sursa: Bloomberg

Tot mai multă sărăcie
Creşterea inflaţiei a erodat puterea de cumpărare a ruşilor. Scăderea veniturilor a fost atât de drastică, încât o parte tot mai mare a populaţiei se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta. Banca Mondială arată că Rusia va avea parte de o creştere semnificativă a numărului săracilor, pentru prima dată de la criza financiară din 1998-1999.
s2.ziareromania.ro
Sursa: Bloomberg

Tăieri de salarii
Aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori pe parcursul istoriei, piaţa muncii din Rusia ia o singură măsură importantă atunci când vremurile devin grele: tăieri de salarii şi reducerea orelor de muncă. Liderii de la Kremlin vor să îşi păstreze imaginea, aşa că nu acceptă concedieri, drept dovadă că rata şomajului e aproape neschimbată de un an de zile: a fost 5,2% în noiembrie 2014, a urcat puţin în lunile de vară, însă în septembrie 2015 a ajuns înapoi la 5,2%.
s1.ziareromania.ro
Sursa: Bloomberg

Vacanţe mai puţine sau deloc
Având la dispoziţie venituri mai mici, consumatorii au renunţat să mai plece în vacanţe. Ruşii merg mai puţin în străinătate şi au început să mănânce alimente produse local, după restricţiile impuse importurilor din Occident, fapt ce a schimbat obiceiurile de consum.
s1.ziareromania.ro
Sursa: Bloomberg

Exportatorii de petrol
Cei mai importanţi exportatori de petrol din Rusia au beneficiat de pe urma unei ruble mai slabe, graţie sistemului de taxare, dar şi a faptului că veniturile sunt în valută, iar costurile sunt denominate în monedă locală. Însă Guvernul ar putea pune capăt acestui vis frumos, printr-o nouă taxă, care ar diminua beneficiile unei ruble depreciate.
s1.ziareromania.ro
Sursa: Bloomberg


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...