(GRAFIC) Țările din care Republica Moldova importă carburanți; Motorina, cotă de 70%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În primele nouă luni al anului 2017, volumul total importat de produse petroliere a constituit 593 914,82 tone din care motorină 415 638,92 tone, benzina 117 876,42 tone și gazul lichefiat 54 252,36 tone.

Astfel, aproape 70% din importurile de carburanți sunt reprezentați de motorină, în timp ce benzinei îi revine o cotă de doar 21%. 9% din importuri este reprezentat de gazul lichefiat.

Potrivit ANRE, România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând din totalul importat o cotă de 97,6% la benzină și 80,4% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu 17,1% la motorină, Belarus cu 0,5% la benzină și 1,4% la motorină, Bulgaria cu 1,1 % la motorină.

Importurile de gaz lichefiat sunt efectuate din patru țări: Federaţia Rusă, România, Kazahstan și Belarus. În cazul gazului lichefiat poziția de lider este ocupată de Federația Rusă care deține o cotă de 61,5 %. Această tendință se explică prin faptul că prețul de vânzare a gazului lichefiat din Federația Rusă este mai mică, fiind urmată de România cu 32,5%, Belarus cu 3,2% și Kazahstanul cu 2,2%.

Prețurile de import, mai mici în septembrie decât în ianuarie

În luna ianuarie prețul mediu de import al unei tone de benzină a fost de 590 dolari SUA/tona în luna septembrie acesta s-a majorat la 615 dolari SUA/tona, totodată, datorită aprecierii monedei naționale în raport cu dolarul SUA prețul mediu de procurare în luna septembrie s-a diminuat cu 997 lei/tona, în comparație cu luna ianuarie.

Motorina a avut aceeași evoluție ca și benzina, astfel, deși în luna ianuarie prețul mediu de import a constituit 541 dolari SUA/tona, în septembrie acesta s-a majorat până la 557 dolari USA/tona, iar în lei s-a diminuat cu 990 lei/tona.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...