Germania: Exporturile şi importurile au ajuns în martie la cel mai ridicat nivel din istoria ţării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Creşterea importurilor şi exporturilor Germaniei a depăşit estimările în martie, dar producţia industrială a scăzut neaşteptat comparativ cu luna februarie, sporind incertitudinile privind expansiunea celei mai mari economii europene în primul trimestru din 2015.

Exporturile de bunuri ale Germaniei au ajuns la 107,5 miliarde de euro în martie, în timp ce valoarea importurilor s-a situat la 84,5 miliarde de euro. Este cel mai ridicat nivel lunar înregistrat vreodată.

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat, vineri, că exporturile au urcat cu 1,2% în martie, comparativ cu luna precedentă, mult mai rapid decât avansul de 0,4% estimat de economişti. În februarie, creşterea a fost de 1,4%.

Şi importurile au înregistrat o expansiune de 2,4%, după un avans de 1,4% în februarie.

Excedentul comercial a scăzut în martie la 19,3 miliarde de euro, de la 20 de miliarde de euro în februarie.

Producţia industrială a scăzut neaşteptat în martie cu 0,5%, faţă de luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 0,4%. Comenzile înregistrate de fabricile din Germania au crescut în martie cu 0,9%, compensând declinul de 0,9% din februarie, scrie Agerpres

„Datele publicate vineri au creat mai degrabă incertitudini decât clarificări. Situaţia economiei este mai complexă decât o arată datele privind încrederea companiilor germane în economie”, a apreciat economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa.

Destatis va publica în 13 mai datele privind evoluţia PIB-ului Germaniei în primul trimestru din 2015.

Recent, Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creştere peste aşteptări, până la 108,6 puncte în aprilie, de la 107,9 puncte în martie. Perspectivele pentru economia Germaniei rămân foarte bune şi deprecierea euro a ajutat la stagnarea înregistrată de unele pieţe emergente, cum ar fi China, Rusia şi Brazilia, a declarat Klaus Wohlrabe, economist al Ifo.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...