Georgienii, chemați la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Test crucial pentru partidul aflat la putere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Georgienii își aleg miercuri președintele, un test crucial pentru partidul aflat la putere al miliardarului Bidzina Ivanișvili, care susține candidatura unei foste ambasadoare franceze, Salome Zurabișvili, clasată pe poziții de egalitate cu candidatul opoziției, Grigol Vaşadze, informează AFP și dpa.

Acesta este ultimul scrutin prezidenţial direct din fosta republică sovietică din Caucaz, înainte să se treacă la un regim parlamentar. Urnele de vot s-au deschis la orele locale 08:00 (04:00 GMT) şi se vor închide la orele 16:00 GMT, primele rezultate fiind aşteptate în noaptea de miercuri spre joi.

Chiar dacă postul de preşedinte a devenit în esenţă unul simbolic, alegerile prefigurează o confruntare viitoare între Visul Georgian, la putere, şi opoziţie în alegerile legislative din 2020.

În 28 octombrie, francezo-georgiana Salome Zurabişvili, susţinută de Visul Georgian, nu a reuşit să câştige peste 50% din voturi din primul tur, rezultat perceput ca o dezaprobare pentru partidul puterii.

Fostă diplomată franceză, Salome Zurabişvili, 66 de ani, s-a clasat aproape la egalitate (38,64%) cu opozantul Grigol Vaşadze (37,73%), susţinut de Mişcarea Naţională Unită fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili – astăzi în exil – şi alte zece formaţiuni politice.

Vaşadze, 60 de ani, se clasează puţin mai în faţă în sondajele realizate înainte de turul doi. Candidatura lui este puternic întărită de susţinerea anunţată de candidatul partidului Georgia Europeană, clasat pe locul trei în urma primului tur, cu 11% din voturi.

O victorie a lui Grigol Vaşadze ar marca o schimbare în peisajul politic georgian, anunţând sfârşitul dominaţiei Visului Georgian, la putere din 2012.

Acesta este motivul pentru care fostul premier Bidzina Ivanişvili, oficial retras din politică, a rupt tăcerea după scorul dezamăgitor înregistrat de Salome Zurabişvili. „Ştiu că nu sunteţi mulţumiţi, pentru că viaţa voastră nu s-a îmbunătăţit”, a afirmat el la televiziune, cu faţa palidă şi pe cale să izbucnească în lacrimi.

Ivanişvili are o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari de Forbes, aproape o treime din PIB-ul Georgiei. El a promis că va majora cheltuielile sociale şi că va şterge micile datorii bancare a 600.000 de persoane. Acest anunţ, potrivit mai multor ONG-uri, este de fapt o „cumpărare fără precedent a voturilor”.

Semn de tensiuni în jurul scrutinului, opoziţia a acuzat guvernul că îi intimidează pe alegători şi a afirmat că militanţi din Visul Georgian au agresat membri ai partidului lui Vaşadze.

Zurabişvili a afirmat la rândul său că ea şi copiii săi au primit ameninţări cu moartea, mai mulţi deputaţi din Visul Georgian agitând chiar spectrul unui „război civil” dacă Vaşadze va câştiga.

Trei ONG-uri georgiene, printre care ramura locală a Transparency International, au afirmat săptămâna trecută că deţin dovada că executivul a imprimat cărţi de identitate false pentru a truca turul doi în favoarea lui Salome Zurabişvili. Cabinetul Procurorului General al Georgiei a anunţat declanşarea unei anchete după aceste acuzaţii, respinse de partidul aflat la putere.

Diplomat de carieră şi ministru de externe în timpul preşedinţiei lui Mihail Saakaşvili, din 2008 până în 2012, Vaşadze a criticat „regimul oligarhic” al lui Ivanişvili, în condiţiile în care guvernul nu reuşeşte să reducă sărăcia din ţară.

Cel mai bogat om din Georgia, Budzina Ivanişvili s-a retras oficial din viaţa politică în 2013, după ce a fost un an premier, însă este în continuare considerat adevăratul conducător al acestei ţări.

Pe fond, ambii favoriţi în alegeri au poziţii comune în mai multe probleme: ambii militează pentru o apropiere de UE şi NATO, unde Georgia cere în zadar, de peste zece ani, să fie primită.

Mai mult de 3,5 milioane de georgieni sunt chemaţi să participe la alegeri, la care vor fi prezenţi şi observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...