Site-ul american care a publicat un editorial semnat de Filip, îl critică dur pe Plahotniuc a doua zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Publicația americană The Hill, în care marți a apărut un editorial semnat de premierul Pavel Filip, a publicat a doua zi un alt articol în care oligarhul Vladimir Plahotniuc este dur criticat.

Marți, site-ul a publicat la categoria „Blogs” un articol semnat de Pavel Filip, în care premierul se lăuda cu „reușitele” Guvernului pe care îl conduce.

În articolul semnat de premier se menționa că actuala guvernare „combate corupția pe toate fronturile”, și că majoritatea parlamentară a demarat „o agendă activă de consolidare a democrației și anti-criză”.

Mai mult decât atât, în material se menționa că Republica Moldova are nevoie de „susținerea SUA în vederea combaterii propagandei agresive rusești, care discreditează guvernarea”. Totodată, articolul semnat de Filip arată că „datorită guvernării” în ultimele luni s-au ieftinit „benzina, gazele și medicamentele”, iar „poporul și comunitatea internațională” au primit un „semnal clar” în privința luptei cu corupția.

N-au trecut decât 24 de ore și pe pagina online a aceleiași publicații, la categoria „Cotributors”, apare un articol semnat de J.D Gordon, comandant în rezervă al marinei americane și fost purtător de cuvânt al Pentagonului, în care actuala guvernare este dur criticată.

Gordon prezintă Moldova drept un stat sărac și „întruchiparea haosului și corupției”. Autorul vorbește și despre oligarhul Vladimir Plahotniuc, care este prezentat drept „o figură centrală” în schema prin care sistemul bancar din Moldova a fost jefuit de un miliard de dolari.

„Cei mai mulţi americani nu ştiu nimic despre Plahotniuc, chiar dacă ar trebui. Iar asta pentru că, în ciuda faptului că este suspectat de legături cu jaful unui miliard de dolari, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene, Victoria Nuland, s-a întâlnit cu el la Washington. Fotografia comună a celor doi a ajutat la consolidarea puterii sale la întoarcerea acasă”, menționează Gordon.

Totodată, el remarcă o declarație a lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care la scurt timp după întrevederea Plahotniuc – Nuland a vorbit despre „necesitatea de a lupta împotriva corupţiei, inclusiv în cadrul guvernului”.

În concluzie, Kirby critică atitudinea autorităților americane, care chiar dacă susțin că „promovează democrația și statul de drept, de fapt menajează oligarhii care sunt responsabili de cele mai grave cazuri de corupţie, fapt ce încurajează și mai mult corupția.

Gordon susține că această atitudine afectează SUA la cel mai înalt nivel, întrucât creează premizele apariției unor politicieni precum Donald Trump, dar și face ca banii contribuabililor americani să ajungă în buzunarele a „tot felul de oligarhi est-europeni”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...