(FOTO) TOP 10 cele mai vechi lucruri de pe Terra

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu o vârstă de ”doar” 4,5 miliarde de ani, comparativ cu cei 14 miliarde de ani de existență ai Universului, atât cât se estimează că a trecut de la producerea Big Bang-ului, Pământul ar putea părea un adolescent printre suratele sale din imensitatea cosmosului. Și totuși, raportat la o viață de om, toate aceste cifre impresionante ne fac să privim Terra ca pe un venerabil bătrân cu o vârstă incredibilă. Iată un top al celor mai vechi lucruri de pe Terra.

10.Cel mai bătrân munte

Nu se știe cu exactitate momentul în care a început să se formeze scoarța terestră. Geologii estimează că primul supercontinent al Terrei, Vaalbara, ar fi luat naștere în urmă cu circa 3,6 miliarde de ani, acesta dispărând pentru a lăsa loc unei alt continent uriaș, Ur, acum aproximativ 3 miliarde ani. În aceeași ordine de idei, rămășite ale Vaalbarei pot fi văzute și astăzi, în așa-numita Centura Barberton din Africa de Sud. Formațiunile de roci au o vechime de 3,5 miliarde de ani.

10


9. Cea mai veche rocă

Majoritatea oamenilor de știință au căzut de acord asupra faptului că rocile cu cea mai mare vechime de pe Terra au fost cele descoperite în anul 2008, în nordul Quebecului. Vârsta lor fiind de 4,28 miliarde de ani. Silicat de zirconiu, cu o vechime de 4,404 miliarde de ani, a fost scos la lumină în Australia, în regiunea numită Jack Hills, și reprezintă cel mai vechi material terestru cunoscut. Acesta a precedat formarea primelor roci și își are originea în meteoriți și în activitatea vulcanică.
9
8. Cea mai veche formă de viață de pe Terra

Atunci când vine vorba de viață, nu există niciun dubiu în rândul cercetătorilor. Cele mai vechi ”vietuitoare” ale Terrei au fost archeobacteriile – organisme unicelulare primitive, fără nucleu și organite celulare. Primii “locuitori” ai Pământului nu aveau nevoie de oxigen (e fapt, oxigenul era toxic pentru astfel de microorganisme). Archeobacteriile au apărut acum 3,5 miliarde ani și au putut fi identificate în straturile de rocă datând din perioada respectivă.

8

7. Primul animal al Pământului

Viața a apărut în imensitatea oceanelor primordiale. Ar fi fost imposibil ca ea să apară pe uscat, acolo unde ar fi fost supusă bombardamentelor razelor ultraviolete. Oamenii de știință au fost convinsi că primele organisme animale au fost reprezentate de bureții (spongieri) preistorici. Un studiu recent, realizat în anul 2008, arată, însă, că ipoteza a fost una eronată. Astfel, studiile au demonstrat că primele organisme complexe din oceane au fost ctenoforele, forme de viață înrudită cu meduza.

7

6. Cea mai veche primată

Apariția proto-primatelor acum circa 60-55 de milioane de ani, animale de mici dimensiuni (aproximativ 500 de grame greutate), asemănătoare veverițelor sau lorișilor de azi, a fost considerată, pentru multă vreme, drept punctul de început al evoluției primatelor și, ulterior, al oamenilor. Fosilele, extrem de rare și de fragmentate, au dus la identificarea a doar 60 de specii, grupate de paleontologi în două familii majore: Adapidae și Omomyidae. Nu mai departe de anul 2009, o descoperire de senzație, așa cum a fost catalogată ”Ida”, fosila veche de 50 de milioane de ani a unei vietăți complet necunoscute până în prezent, a dat peste cap toate teoriile cu privire la apariția primatelor. Animalul, nu mai mare decât o pisică, pare să fie acea verigă lipsă atât de căutată de antropologi și aruncă întreaga istorie veche a evoluției umane într-o lumină cu totul nouă.

6

5. Cele mai vechi urme ale lui Homo Sapiens

Două cranii umane, scoase la lumină de către arheologi în anul 1967, în Etiopia, s-au dovedit cele mai vechi fosile aparținând speciei Homo Sapiens. Vechimea lor este, practic, cea care a dus la ipoteza existenței omului modern încă de acum 200.000 de ani, nicio altă fosilă, mai veche de această perioadă, nefiind descoperită până în prezent.

5

4. Cel mai vechi copac în viață

Datează înca de la finalul ultimei glaciațiuni și are o vechime de 9.550 de ani. Este vorba de un molid descoperit în Suedia. Specialiștii au găsit în acest loc un număr de patru generații de molizi datați cu vârste matusalemice.

4
3. Cea mai veche civilizație umană

Istoricii consideră că sumerienii au pus bazele primei civilizații, deși nu neagă faptul că înaintea acestora ar fi putut exista și alte culturi avansate. Istoria omenirii începe, practic, cu sumerienii. Ei sunt cei care au făcut trecerea de la preistorie către istorie, prin inventarea scrisului și menționarea, în premieră, a tuturor cunoștințelor și credințelor pe care le aveau.

3

2. Cea mai veche sculptură

Prima sculptură din lume reprezintă o femeie goală. Este vorba despre o statuetă cu o lungime de numai 6 centimetri, realizată dintr-un fragment de fildeș de mamut, ce are o vârsta de 35.000 de ani. Denumită ”Venus”, sculptura a fost descoperită în Germania.

2

1.Cel mai vechi oraș al lumii

Nu numai că este cel mai vechi oraș din lume, dar este cel vechi oraș locuit permanent de pe Pământ, cu o vechime de 11.000 de ani. A fost întemeiat de primele comunități agricole din Orientul Mijlociu, iar urmele continuității sale sunt evidentiate de multiplele straturi arheologice. Este vorba de Ierihon, oraș situat pe teritoriul Palestinei de azi. Ierihonul reprezință și în prezent un subiect extrem de controversat, atâta vreme cât pare să își depășească timpul cu milenii bune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...