(VIDEO) Un șef de stat vrea să schimbe numele uneia dintre cele mai mari țări din lume

by Genko Genko

Atunci când ești dictator îți poți permite aproape orice în țara pe care o conduci. Acest lucru este valabil și pentru Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, căruia nu-i mai place denumirea țării pe care o conduce și ar vrea s-o modifice.

Dictatorul kazah, care este din 1991 Președinte al țării cu cea de-a noua suprafață în topul celor mai mari state ale lumii, își motivează capriciul prin faptul că Mongolia, țara vecină, ar aduce un număr mult mai mare de turiști decât Kazahstanul. Mai exact, lui Nazarbayev nu-i place terminația ”stan”, care cică ar nu ar atrage turiștii atunci când aceștia își aleg destinațiile.

El propune ca terminația ”stan” să fie retrasă din denumirea oficială, iar țara să se numească Kazakh Eli sau chiar Națiunea Kazahă, realatează BBC.

Șeful statului kazah n-ar fi la prima idee de acest fel. El aducând până acum numeroase schimbări de acest gen în țara sa. Astfel, imediat după ce și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, el a schimbat denumirea capitalei din Alma Ata în Almatî. Apoi și-a zis că poate ar fi bine să schimbe capitala în altă parte. Zis și făcut, iar noua capitală a țării cu o suprafață de aproape 3 milioane de km patrați a devenit Astana, un oraș ce avea doar 200 de mii de locutiori. Nazarbayev a dărâmat toate clădirile urâte, construite în perioadă sovietică, dându-i noii capitale un aer occidental, iar orașul în scurt timp și-a triplat populația.

Așa arată acum Astana. foto: bbc

Nu știm dacă dictatorul își va duce ideea până la capăt, pentru că parcă e ceva mai dificil să schimbi numele unei țări decât o capitală. Dar ce poate fi dificil când te cheamă Nazarbayev, trăiești pe un munte de petrol și controlezi miliardele Kazhstanului?

Palatul Păcii și Reconcilierii, un alt proiect megaloman al dictatorului. foto: bbc

Dar oare dacă s-ar gândi să democratizeze un pic țara, măcar și după modelul Mongoliei, n-or atrăgea kazahii mai mulți turiști?

CITIȚI ȘI...