(FOTO și VIDEO) Tragedie în Turcia: Peste 200 de persoane au murit în urma unei explozii produse într-o mină

by Genko Genko

Cel puţin 201 persoane au murit şi alte câteva sute au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din vestul Turciei, a anunţat miercuri ministrul turc al Energiei.

Un număr de „201 angajaţi au murit”, a declarat ministrul Energiei Taner Yildiz, subliniind că bilanţul riscă să crească.

„Intrăm într-o fază mai critică. Pe măsură ce timpul se scurge, ne apropiem cu paşi mari de un deznodământ nefavorabil”, a avertizat ministrul.

A rescued miner surrounded by relatives, medics and other miners cries after being rescued from a coal mine he was in trapped in Soma, a district in Turkey's western province of Manisa

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.

„Bilanţul morţilor, care deja este foarte ridicat, ajunge într-un punct foarte îngrijorător. Dacă a fost neglijenţă, nu vom închide ochii. Vom lua toate măsurile necesare, între care măsuri administrative şi legale”, a adăugat el.

Alţi 80 de mineri sunt răniţi, dintre care patru grav.

An injured miner is carried into a hospital in Soma, a district in Turkey's western province of Manisa

„Ne temem că acest număr va creşte în continuare deoarece cei care au venit în ajutor ar putea să se alăture răniţilor şi să fie afectaţi de fum”, a explicat ministrul.

În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor.

Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.

Aştept veşti de fiul meu de la începutul după-amiezii”, a declarat pentru AFP o femeie în vârstă de 50 de ani, Sena Isbiler. „Nu am nicio veste, încă nu a ieşit”, a adăugat ea.

„Au fost mici incidente, dar aşa ceva, este prima dată când vedem un astfel de accident, atât de grav”, a mărturisit un miner aflat încă în stare de şoc.

Relatives of miners who are trapped in a coal mine wait in front of a hospital in Soma, Manisa

Mulţi mineri au reuşit să scape din galerii după explozie, dar la alţii nu se poate ajunge, ei fiind blocaţi într-un buzunar izolat a declarat pentru AFP un oficial din cadrul minei sub acoperirea anonimatului.

„Prioritatea noastră este să ajungem la angajaţii noştri aflaţi sub pământ”, a declarat presei ministrul Yildiz, care a mers la faţa locului.

„Patru echipe de salvare lucrează în mină. Focul creează probleme dar în puţurile care nu au fost afectate se injectează oxigen”, a adăugat el.

Potrivit primelor mărturii, explozia a avut loc în jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora României), fiind provocată de un transformator electric, şi a generat o surpare ce a blocat minerii în galerii.

Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este „un accident tragic”. „Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident”, se arată în comunicatul companiei. „Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid”, a dat asigurări compania.

Ministerul Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie şi că aplica normele aflate în vigoare.

„Nu există nicio securitate în această mină. Sindicatele sunt marionete şi se gândesc doar la bani”, a afirmat, în schimb, minerul Oktay Berrin.

Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anunţat că „urmăresc cu atenţie evoluţiile”.

Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în 1992, când 263 de mineri au fost ucişi în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.

Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

CITIȚI ȘI...