(FOTO) Oraşul viitorului: Oamenii îşi folosesc propriile chipuri în loc de carduri şi funcţionarii sunt înlocuiţi de holograme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Yinchuan, capitala provinciei Ningxia din nordul Chinei, propriul tău chip poate servi drept card bancar. Deşi oamenii din Yinchuan nu se deplasează cu jetpack-uri sau cu maşini zburătoare încă, oraşul înfăţişează o lume care se apropie în multe aspecte de cea imaginată cu mai bine de 50 de ani în urmă în Familia Jetson.

În autobuze, costul călătoriei este achitat cu ajutorul unui software de recunoaştere facială, care permite accesarea conturilor bancare ale pasagerilor pe baza scanării chipurilor acestora, scrie CNN.

În cadrul unui proiect sunt testate pubele alimentate cu energie solară, care funcţionează, totodată, ca un fel de compactoare, ceea ce le permite să stocheze de cinci ori mai mult gunoi. Pubelele emit un semnal atunci când sunt pline, anunţându-i pe angajaţii de la salubritate că pot veni să le descarce.
pubele
Mersul la cumpărături poate deveni o activitate de domeniul trecutului în Yinchuan. Locuitorii pot comanda alimente prin intermediul unei aplicaţii de smartphone şi le pot ridica din depozite frigorifice inteligente situate în centrul oraşului.

La primărie, vizitatorii nu sunt întâmpinaţi de funcţionari, ci de holograme. Pe pereţi sunt afişate coduri QR care oferă răspunsuri la întrebări frecvent adresate de oameni, fiind astfel eliminate cozile interminabile.
161003143215-yinchuan-city-hall-holograms-exlarge-169
Orice interacţiune între cetăţeni şi instituţii publice, de la obţinerea unei autorizaţii de afaceri la reînnoirea paşaportului, are loc aici. Locuitorii din Yinchuan pot evita birocraţia rezolvându-şi problemele în mediul online.

Acelaşi principiu se aplică şi în domeniul sănătăţii publice. Haodaifu Online este un portal online care face legătura între doctori şi pacienţi, fără ca aceştia din urmă să mai fie nevoiţi să mai meargă la cabinet pentru o reţetă.

În contextul în care şi-a propus să mute 250 de milioane de cetăţeni din mediul rural în mediul urban până în 2050, guvernul central doreşte să doteze oraşele cu tehnologia necesară pentru a face faţă unui asemenea aflux.

Yinchuan, care are o populaţie de 1,5 milioane de locuitori, este unul dintre cele aproape 200 de proiecte pilot de oraşe inteligente din China şi ar putea servi ca model pentru mai multe oraşe mari.

În timp ce zeci de blocuri noi de locuinţe rânduite de-a lungul străzilor îşi aşteaptă viitorii locuitori, experţii atrag atenţia că armonizarea între comportamentul cetăţenilor şi tehnologie nu va fi un lucru uşor.

În plus, rămân întrebări serioase cu privire la caracterul privat al datelor personale.

Potenţialul smart al oraşului Yinchuan se bazează în mare măsură pe aceste date. Se porneşte de la ideea că viaţa cetăţenilor poate fi îmbunătăţita prin colectarea de informaţii private despre aceştia.

În sistemul de sănătate, de exemplu, senzorii pot monitoriza nivelul de insulină al unui pacient care suferă de diabet şi pot declanşa o alarmă dacă acesta intră într-un şoc insulinic. Un alt proiect constă într-un detector de mişcare care să alerteze echipajul medical de urgenţă în cazul în care un pacient în vârstă a suferit o căzătură.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte şi devine mai predispusă la boli, astfel de tehnologii reduc povara costurilor medicale pentru societate.

Însă Igor Calzada, lector în cadrul Programului pentru Viitorul Oraşelor de la Universitatea Oxford, este îngrijorat în legătură cu modul în care guvernul ar putea folosi aceste date.

„Ce informaţii sunt folosite? În ce scop vor fi folosite? Nu am nicio idee şi nimeni nu pare interesat să aprofundeze aceste probleme”, spune Calzada.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...