(FOTO) Oamenii sunt tot mai furioşi că trăiesc în sărăcie, în timp ce unii miliardari plătesc impozite mai mici decât secretarele lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Distribuirea inegală a veniturilor este unul dintre subiectele fierbinţi discutate la Forumul Economic Mondial de la Davos, în contextul în care organizaţia Oxfam a dat publicităţii un raport care arată că primii opt cei mai bogaţi oameni din lume au împreună o avere cât jumătate din populaţia globului.

Adâncirea prăpastiei dintre bogaţi şi săraci subminează valorile democratice şi se află în spatele cutremurelor politice de genul Brexit sau Trump, susţin experţii.

Citeşte şi: (STUDIU) Cei mai bogați 8 oameni din lume dețin o avere egală cu jumătate din populația globului

Cele mai noi date puse la dispoziţie de către banca Credit Suisse arată că o avere echivalentă cu cea adunată de la jumătate din populaţia săracă a planetei este concentrată în mâinile a doar opt indivizi: Bill Gates – fondatorul Microsoft, Amancio Ortega – fondator Inditex, investitorul Warren Buffett, magnatul mexican Carlos Slim Helu, Jeff Bezos – Amazon, Mark Zuckerberg – Facebook, Larry Ellison – Oracle şi Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului.
8 bogaţi
„Este obscen să vedem atâta bogăţie strânsă în mâinile a doar câţiva oameni în timp ce 1 din 10 locuitori ai planetei supravieţuieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi”, a punctat Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam.

Reprezentanţii organizaţiei spun că dezvăluirile din scandalul „Dosarele Panama” arată o situaţie care contravine oricărei logici fireşti din punct de vedere fiscal.

„Avem situaţii în care miliardarii plătesc impozite mai mici decât secretarele lor sau decât oamenii de serviciu din companii”, explică Max Lawson consultant Oxfam.

Reprezentanţii Edelman, una dintre cele mai mari firme de marketing din lume, anunţă că acest tip de inegalitate socială a erodat încrederea publicului în instituţiile tradiţionale ale statului.

Un sondaj efectuat pe 33.000 de respondenţi din 28 de pieţe arată că majoritatea nu mai cred în guverne, mediul de afaceri, media şi organizaţiile neguvernamentale, politicienii şi afaceriştii fiind cel mai puţin credibili.

„Implicaţiile neîncrederii globale sunt adânci şi înaintează în profunzime pe zi ce trece. Au început cu Marea Criză din 2008, dar au apărut, ca la un tsunami, şi unde de şoc secundare şi terţiare”, a explicat Richard Edelman, directorul executiv al firmei.

Şi mai îngrijorător este faptul că lipsa de încredere se manifestă pe un procent de 53% din populaţie, în rândul celor care simt că oficialităţile le-au trădat încrederea numărându-se şi absolvenţii de studii superioare.

O soluţie întrevăzută atât de Oxfam, cât şi de alte instituţii care s-au aplecat asupra acestui subiect sensibil ar fi creşterea gradului de transparenţă decizională şi impunerea unui sistem corect de taxare fiscală pentru cei bogaţi, ca şi pentru corporaţiile pe care aceştia le conduc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...