(FOTO) Mai multe orașe europene au declarat război turiștilor; Marșuri de protest și acte de huliganism

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Barcelona și Veneția au anunțat măsuri drastice pentru a reduce numărul turiștilor, și alte orașe europene se alătură și organizează marșuri de protest. Turismul a dus la creșterea chiriilor și prețurilor apartamentelor, în special în centrul orașelor, iar localnicii spun că au fost împinși spre periferii. Însă măsurile ar putea avea efecte negative mai mari, relatează The Guardian.

În San Sebastian, în Roma și Dubrovnik, localnicii au protestat față de turiștii care vin aici în city-break-uri sau în croaziere. În Spania, anul trecut numărul turiștilor a stabilit un nou record: 75,6 milioane. În Barcelona, există o fobie față de turiști încă de ani de zile, care a crescut pe măsură ce chiriile apartamentelor au crescut substanțial, odată cu apariția locuințelor închiriate prin Airbnb. Proteste au existat și în Mallorca sau San Sebastian, unde un marș anti-turism va fi organizat pe 17 august, pentru a coincide cu Semana Grande, unul dintre cele mai importante festivaluri basce.

Dubrovnik

Demonstrații au avut loc și în alte orașe. Luna trecută, Veneția, unde ajung peste 20 de milioane de turiști anual, dar unde locuiesc doar 55.000 de persoane, peste 2.000 de localnici au mărșăluit pe străzile orașului, supărați de impactul negativ al turismului: chirii mari și poluare. Primarul orașului a declarat că intenționează să interzică apariția unor noi locuri de cazare pentru turiști, o măsură similară cu cea luată de autoritățile din Barcelona, care nu mai oferă autorizații pentru cazările noi ale Airbnb.

Venezia

În Roma, una dintre destinațiile populare și printre români, autoritățile au interzis consumul de alimente sau „bălăcitul” în fântânile din centrul orașului, dar și consumul de băuturi alcoolice pe stradă, noaptea. Măsuri similare au fost impuse și în Milano, unde primăria a interzis, pe timpul verii, selfie stick-urile și tonetele cu mâncare în cartierul Darsena.

În Dubrovnik, Croația, locul în care vasele de croazieră lasă mii de turiști odată, primarul a decis montarea unor camere de supraveghere care să monitorizeze numărul de turiști care intră în centrul vechi al orașului, listat în Patrimoniul UNESCO, astfel încât accesul vizitatorilor să fie interzis când se supraaglomerează.

În ciuda efectelor negative ale turismului, nu se poate nega faptul că vizitatorii aduc sume importante de bani în aceste orașe. De exemplu, în Barcelona, turismul este sursa principală de venit pentru numeroase companii și aduce 18% din veniturile comerciale. Din turism, orașul câștigă anual în jur de 2 miliarde de euro, la care se adaugă și efectele economice ulterioare, crescând suma la 4 miliarde de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...