(FOTO) Cum a cucerit Vladimir Putin America? Hackerul, soldatul perfect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă un pesimist întreabă când începe cel de-Al Treilea Război Mondial, răspunsul potrivit ar fi ca a început deja.

Într-unul din episoadele serialului Narcos, difuzat de Netflix, Pablo Escobar, celebrul baron al drogurilor din Columbia, are o replică în care amintește de un miliardar care a sărăcit: „pierzi câte ceva în fiecare zi, la început nu-ți dai seama, puțin câte puțin, până când te trezești într-o dimineață sărac lipit”.

Așa e și războiul hibrid care e în toi și care generează câte o criză, aproape în fiecare zi. S-ar putea ca-ntr-o dimineața, într-un viitor nu prea îndepărtat, acest război să ne afecteze.

„Dragă client, vă scriem pentru a vă informa despre o problemă legată de securitatea datelor care ar putea să fi afectat contul dumneavoastră de mail. Am făcut pași importanți pentru a securiza contul dumneavoastră și lucrăm alături de reprezentanții legii ca să rezolvăm această situație”, semnează Yahoo.

Peste un miliard de utilizatori au primit în data de 15 decembrie 2016 acest mesaj în căsuța de e-mail.

Această cifră se adaugă celor 500 de milioane de conturi Yahoo compromise anterior, despre care am aflat în septembrie.

Unul dintre cei mai mari „provideri” de adrese de mail din întreaga lume a fost pus la pământ de o operațiune uriașă pusă la cale de hackeri.

În acest moment, cineva undeva are acces la corespondența privată și istoricul comunicărilor a peste un miliard de persoane. Aproape oricine de pe glob poate fi compromis pe baza dezvăluirii conținutului corespondenței private.

Președintele Rusiei, implicat personal
Un articol publicat de NBC News în această dimineață titra: „Oficial american declara că Putin a fost implicat personal în operațiunile de hacking desfășurate în timpul campaniei electorale din SUA”.

Această acuzație este una fără precedent în istoria modernă. Niciodată, nici măcar în timpul Războiului Rece, un președinte nu a fost acuzat de implicare directă în deturnarea alegerilor SUA.

„Oficiali ai serviciilor secrete americane sunt convinși în acest moment că președintele rus Vladimir Putin s-a implicat personal în atacul cibernetic venit din Rusia pentru a deturna alegerile prezidențiale”, au declarat înalți oficiali pentru NBC News.

„Doi înalți oficiali cu acces direct la informații spun că ultimele date arată că Putin a decis personal cum vor fi folosite informațiile sustrase de către hackeri de la Partidul Democrat. Aceste dovezi de implicare au venit din surse diplomatice și de la spioni care lucrează pentru aliații SUA”, au declarat reprezentanții serviciilor secrete pentru NBC News.
Hacker
Gruparea de hackeri care a spart rețeaua de computere a agenției anti-doping, operațiune considerată o răzbunare a Kremlinului (foto: Hepta.ro)

În acest moment, este clar că Donald Trump a primit un ajutor nesperat de la Vladimir Putin, iar primul pas pentru a-și plăti datoria a fost să nominalizeze pentru poziția de secretar de stat un prieten al Rusiei, pe Rex Tillerson, șeful Exxon Mobil.

Dar obiectivul țarului de la Kremlin este unul mult mai ambițios – acela de a compromite democrația. Pe zi ce trece, se strâng tot mai multe dovezi că Vladimir Putin s-a transformat într-un uriaș păpușar, iar el se află în spatele atacurilor cibernetice de la sedii de partide, furt de corespondență personală, furt de corespondență diplomatică, în plus, există tot mai multe dovezi de finanțare a partidelor extremiste din Uniunea Europeană.

Frontul Național din Franța, condus de Marine Le Pen, a primit bani prin transferuri repetate de la instituții financiare din Rusia, se arată într-un dosar publicat de Mediapart, în noiembrie 2015.

Putin, un maestru al declanșării tulburărilor geopolitice
„La Washington, Londra, Berlin și Paris, noțiunile de război rece, de știri false și de propagandă de tip sovietic sunt din nou la modă, diferența e că acum oamenii numesc aceste instrumente atacuri cibernetice și WikiLeaks.

Indiferent dacă Kremlinul se face sau nu vinovat de aceste fapte îngrozitoare, Rusia este considerată în acest moment un maestru furnizor de tulburări geopolitice. Și pentru Putin, acest fapt este o victorie”, scrie David Filipov pentru Washington Post.

Marea problemă a liderului rus e comparația dintre un regim dictatorial, respectiv cel pe care l-a impus, și un regim democratic. Vladimir Putin are interesul să arate opiniei publice din Rusia că un sistem democratic slăbește statul, îl face vulnerabil, crește inegalitatea dintre oameni, iar aceștia trăiesc cu frica zilei de mâine.

În cealaltă balanță, Putin pune o Rusie puternică, în care cetățenii nu trăiesc nici mai bine, dar nici cu mult mai rău decât occidentalii, dar se pot mândri cu stabilitatea și gloria de a trăi într-un stat puternic.

În plus, întreaga grijă a zilei de mâine o pot transfera pe umerii dictatorului care se descurcă în orice situație.

Pentru a atinge acest obiectiv, Vladimir Putin a declanșat un război informatic la nivel planetar, dar și-a folosit și soldații în operațiuni terestre pentru a destabiliza Ucraina, pentru a invada Crimeea și pentru a-l sprijini pe Assad să rămână la putere în Siria.

Acum, SUA au devenit cea mai importantă victimă a liderului rus. Implicarea acestuia în campania electorală din America, compromiterea Partidului Democrat, sprijinirea unui om de afaceri populist pentru a ajunge la Casa Albă reprezintă o operațiune logistică uriașă despre care abia acum încep să apară primele informații.

Legăturile lui Trump cu Rusia, publice sau secrete?
„Suntem abia la începutul procesului de înțelegere a faptului că o țară străină a intervenit în alegerile democratice americane. Dar când vine vorba de Rusia și de relația sa cu Donald Trump, hacking-ul alegerilor poate fi doar vârful iceberg-ului.

Publicul american nu are acces la datele comunității de informații – 16 agenții au realizat un raport despre guvernul rus și toate combinațiile acestuia cu oligarhii și băncile locale precum și legăturile și relațiile lor cu campania lui Trump și asocierile de afaceri ale celui din urmă cu partea rusă. Această situație trebuie să se schimbe, iar informațiile trebuie făcute publice înainte de 20 ianuarie, ziua investirii în funcție a lui Donald Trump”, scrie pentru Politico.com Dr. Evelyn Farkas, asistent adjunct al secretarului pentru Apărare al SUA, care a răspuns de relațiile cu Rusia, Ucraina și Eurasia între anii 2012 si 2015.
trump-putin
Suspiciuni tot mai mari vizavi de relațiile lui Donald Trump cu Vladimir Putin

Dar nimeni nu știe în acest moment dacă aceste informații pe care le dețin agențiile americane vor fi făcute publice.

Dar ce vor face cu ele? Una dintre căile pe care s-a pornit în aceste zile e aceea prin care FBI ancheteaza cazurile particulare de spargere a serverelor de mail ale Partidului Democrat.

Dacă vreți, e vorba de o reeditare a celebrei investigații jurnalistice susținute de informațiile oferite de un oficial al FBI care au dus la demisia președintelui american Richard Nixon. Astăzi, contextul este altul, iar amenințarea vine de la o putere străină care pune în pericol democrația americană.

Începe un nou Watergate?
„Când agentul special Adrian Hawkins, angajat al Biroului Federal de Ancheta, a sunat la Comitetul Național Democrat, în septembrie 2015, pentru a le transmite o informație tulburătoare despre rețeaua lor de calculatoare, el a fost transferat, în mod natural, la help desk.

Mesajul său a fost scurt și alarmant. Cel puțin un sistem informatic aparținând DNC a fost compromis de hackerii din gruparea Dukes, o echipă de spionaj cibernetic conectată la guvernul rus. FBI și-a petrecut ultimii ani încercând să pareze loviturile Dukes, care a atacat sistemele securizate de mail de la Casa Albă, pe cele ale Departamentului de Stat și chiar pe cele ale șefului personalului de la Casa Albă, atacurile vizând cele mai protejate rețele informatice ale guvernului american”, se arată în articolul intitulat „Arma perfectă: cum a fost cucerita SUA de către o Rusie ciber-puternică”, publicat în New York Times.

În acest moment ne aflăm în plin război, iar acest conflict hibrid – o combinație de furt de informații din rețelele de computere, finanțarea unor lideri politici extremiști și dezvoltarea de campanii media mincinoase – poate reprezenta un virus mortal pentru democrația occidentală.

Criza emigranților, Brexit, alegerea lui Trump sunt doar câteva evenimente majore care au avut un impact imens asupra lumii și în spatele cărora se bănuiește că Vladimir Putin ar fi avut un rol activ.

Singura speranță e în faptul că alarma a început să sune în cancelariile occidentale și, în aceste zile, apar primele reacții. Dar suntem la început și suntem în război.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...