(FOTO) Cum arată celula în care-și ispășește pedeapsa un fost ministru din România

by Genko Genko

În ultimii ani justiția din România a reușit să trimită la închisoare sute de nume sonore în politica de peste Prut. Corupții de la București ispășesc pedepse de la un an și câteva luni de închisoare până la peste 10 ani.

Un fost ministru, condamnat la 5 ani de închisoare, acum două săptămâni, s-a plâns însă de condițiile pe care le-a găsit în celula unde urmează să-și ispășească o parte din pedeapsă, pe care le-a catalogat drept „mizere” și „insuportabile”.

Este vorba despre Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului și Sportului, care a fost condamnată pentru abuz în serviciu, care a dus la prejudicierea statului cu câteva sute de mii de euro.

În replică, Administrația Penitenciarelor de peste Prut a făcut publice poze cu celula în care stă Ridzi, iar condițiile pentru anumite persoane ar fi chiar de invidiat, mai ales că sunt gratuite.

„O cameră mai decentă decât multe dintre încăperile spitalelor, caselor de copii sau căminelor studenţeşti din România. Mobilier simplu, dar curat, televizor, e adevărat ceva mai vechi, pereţi în condiţii acceptabile şi ferestre care lasă să intre lumina în camera de dimensiuni acceptabile ce par să ajungă la aproximativ 15 metri pătraţi. Cam cât o garsonieră confort 3 de prin Valea Jiului, locul de obârşie al deputatei. Un mic dulăpior suspendat şi un cuier prins în pereţi întregersc tabloul celulei Monicăi Ridzi”, descrie știripesurse.ro celula doamnei ministru.

media-142548228334066800

„Din data de 17.02.2015 și până la momentul transferului, Monica Iacob Ridzi a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deținută și a urmat tratamentul medical prescris de specialiștii consultați înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar. Deținuta a primit două pături din dotarea penitenciarului și i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secția Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 grade Celsius. Fiecare cameră are în dotare un termometru și zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special”, se arată într-un comunicat al Administrației Penitenciarelor.

media-142548228391425500

„Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deținuta Ridzi, a rezultat faptul că afirmația conform căreia pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, se mai arată în comunicatul ANP.

media-142548228526007500

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a mai precizat că „cuantumul cheltuielilor alocate pentru întreținerea unui deținut în anul 2014 a fost de 535 lei/lună (aproximativ 2.500 de lei moldovenești) cost mediu, care cuprinde cheltuielile cu hrana deținuților, utilitățile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire și preparare hrană), materialele pentru curățenie, carburanții, reparațiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, piese de schimb, lenjerie și accesorii de pat și altele”.

CITIȚI ȘI...