(FOTO) Cine sunt viitorii miniştri ai lui Trump. Un general pro-Putin la Apărare, politicieni ostili NATO – în fruntea diplomaţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă nu mai există dubii privind numele viitorului preşedinte al SUA, nu se ştie încă cine vor fi miniştrii săi. Se vehiculează însă nume care ar trebui să ne îngrijoreze.

Analiştii POLITICO, unul dintre cele mai bine informate grupuri mass-media de la Washington, au încercat să prezică cine va face parte din viitorul cabinet Trump. Ei susţin că ar putea fi unul dintre cele mai neobişnuite guverne din istoria modernă a SUA, deoarece Trump a promis că va aduce în cele mai înalte funcţii magnaţi ca el, pe de o parte, iar pe de altă parte există temerea că multe nume mari se vor feri să facă parte din guvernul lui, iar femeile îl vor evita complet, din cauza comentariilor sexiste ale viitorului preşedinte.

Pentru români, probabil cel mai important membru al guvernului e secretarul de stat, adică ministrul de externe, mai ales că Trump a declarat în trecut că NATO este „învechit” şi scump că statele membre trebuie să contribuie mai mult la costurile Alianţei „Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie să fie gata să le lase să se apere singure”, a spus viitorul lider al SUA

Newt Gingrich, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, ar putea deveni secretar de stat, el fiind cel mai important susţinător al lui Trump în Partidul Republican. Gingrich a declarat recent că statele membre NATO „ar trebui să îşi facă griji privind implicarea noastră indiferent de context”, precizând că, de pildă, „se va gândi serios” înainte de a ajuta Estonia în cazul unei invazii ruseşti.
Newt Gingrich
De asemenea, Gingrich a declarat că extinderea NATO în ţările baltice a fost „o decizie emoţională, care a sporit paranoia Rusiei”. Politicianul a spus chiar că unele state din Alianţă „sunt o sursă de slăbiciune” şi ca „se va gândi înainte să rişte un război nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg”.

Un alt nume vehiculat este cel al senatorului Bob Corker (foto jos), un adept al implicării SUA în Irak şi Afganistan. Corker a declarat că nu e complet de acord cu Trump în privinţa rolului NATO, considerând că Alianţa „este fundamentală”, dar că e de părere că multe state europene nu contribuie suficient la apărarea comună, dând exemplul Germaniei. În 2014, Corker a vizitat România şi s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Traian Băsescu. El a fost şi unul dintre iniţiatorii legii prin care Ucraina, R. Moldova şi Georgia au obţinut statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO.
Bob Corker Băsescu
În fine, o a treia opţiune pentru postul de secretar de stat este John Robert Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, un diplomat de carieră. Cunoscut ca un critic al politicii externe a administraţiei Obama, Bolton promovează o politică mai flexibilă faţă de Iran şi Coreea de Nord. El a criticat dur poziţia lui Trump faţă de NATO. „Dacă tancurile ruseşti intră într-o republică baltică şi tu decizi să te gândeşti dacă atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltică înainte să deschizi dosarul”, declara Bolton în iulie. „Dacă cineva crede că nu se poate baza pe tine, atunci nu se va baza, iar asta nu se aplică doar al NATO”.

Şi postul de secretar al Apărării este extrem de important pentru români, iar aici Trump l-ar putea numi pe senatorul Jeff Sessions (foto jos), care l-a susţinut necondiţionat în campania electorală. Sessions nu e totuşi un prieten al Rusiei şi nici un critic al NATO, chiar dacă cere ca şi ţările europene să investească în apărare proporţional cu SUA.
Jeff Sessions
Se mai vorbeşte şi despre Stephen J. Hadley, fost consilier al lui George W. Bush, ostil intăririi puterii Kremlinului. De asemenea, foarte alarmant pentru Romania, pe listă apare şi numele generalului în rezervă Mike Flynn, fost şef al spionajului militar american care ar avea însă nevoie de o dispensă din partea Congresului. Flynn este considerat pro-rus, fiind un invitat obişnuit al postului Russia Today şi chiar invitat la un dineu cu Putin în 2015 (foto jos). Generalul este adeptul cooperării între Washington şi Moscova pentru rezolvarea situaţiei din Siria şi eliminarea Statului Islamic.
61845997
În fruntea trezoreriei, Trump ar putea numi un fost şef de la Goldman Sachs, Steven Mnuchin, iar la Interne, pe Forrest Lucas, director şi fondator al unei companii petroliere. Procuror general ar putea deveni fostul primar al New York-ului, Rudolf Giuliani sau guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie (foto jos).
Chris Christie
Un nume extrem de controversat vehiculat pentru postul de secretar al Securităţii Interne este cel al lui David Clarke, şeriful comitatului Milwaukee. Iar la Agricultură este în cărţi Sid Miller, politicianul care a catalogat-o pe Hillary Clinton drept „o pi…a”. În fine, departamentul Educaţiei ar putea fi desfiinţat sau dat pe mâna lui Ben Carson.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...