(FOTO) Adevărul despre „ciuperca nucleară” care a speriat Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 august, locuitorii Chişinăului au avut parte de un fenomen meteorologic pe cât de spectaculos pe atât de înfricoșător.

Pe cer s-a ridicat un nor asemănător cu o ciupercă enormă, ceea ce le-a dus pe unele persoane cu gândul la norul care apare după explozia unei bombe atomice. La postarea cu respectivul nor de pe pagina de Facebook Gismeteo.md au apărut mai multe comentarii precum: „Ce fel de nor? Ne otrăvesc ca pe gândaci. Aceasta este explozia unei arme chimice” sau „Seamănă cu ciuperca nucleară… cineva poate explica ce a fost de fapt?”

Citeşte şi: (VIDEO) 28 de ani de la tragedia de la Cernobîl: ”Cuiul bătut în sicriul URSS”

1
Lucian Sfîcă, lector doctor în cadrul Facultății de Geografie și Geologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a explicat, pentru Money.ro, că ceea ce vedem în aceste imagini este o așa-zisă nicovală de nor Cumulonimbus. Denumirea în latină a acestui nor este Cumulonimbus incus, incus însemnând nicovală.
2 (2)
Cum se formează un astfel de nor? „Practic, norii care aduc furtunile de vară sunt nori de acest fel, chiar dacă de puține ori îi vedem, ca aici, în toată splendoarea dezvoltării lor verticale”, spune Lucian Sfîcă. Potrivit acestuia, acest tip de nori sunt dezvoltați în lungul curenților ascendenți din pătura inferioară a atmosferei, denumită troposferă. „În acest strat al atmosferei se formează frecvent, îndeosebi vara, curenți de aer de la suprafața terestră mai caldă către păturile superioare mai reci, în încercarea de a echilibra termic atmosfera terestră”, spune specialistul. Conform acestuia, vaporii de apă transportați în sus de acești curenți condensează și formează astfel de nori.

Citeşte şi: (STUDIU) Biologii sunt uimiți de ceea ce se întâmplă în “zona interzisă” de la Cernobîl

3
„Cu cât mai puternic este dezechilibrul termic pe verticală, adică suprafața terestră foarte caldă și păturile superioare foarte reci, cu atât curenții ascendenți sunt mai puternici și norul format în acest fel mai puternic dezvoltat pe verticală”, susține lectorul universitar. Norul urcă până la limita superioara a troposferei, situată în zona temperată, vara, la 12-14 km și chiar mai mult. „La acest nivel, temperatura încetează să mai scadă, ceea ce acționează ca un capac pentru curenții ascendenți, obligați astfel să se orientează divergent față de corpul central al norilor conducând la formarea porțiunii aplatizate de la partea superioară a norului”, a mai explicat specialistul citat.
4
Conform lui Lucian Sfîcă, acest nor este spectaculos deoarece aplatizarea este aceeași în toate sectoarele norului, luând forma unei pălării de ciupercă aproape perfectă. Dacă, în majoritatea cazurilor, partea superioară a norului este împrăștiată într-o direcție sau alta de vânturile foarte puternice din altitudine, norul Cumulonimbus care a putut fi observat sâmbătă la Chișinău – nor la partea superioară a căruia s-a format această nicovală perfectă – „a avut un caracter staționar adică s-a dezvoltat deasupra unei regiuni fără să se deplaseze prea mult în plan orizontal”, mai spune specialistul.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Scenariu de groază al cercetătorilor în cazul unui război nuclear


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...