Fost membru CUC: Votul cetățenilor din regiunea separatistă ar putea schimba raportul de forțe în Legislativ în defavoarea parcursului european

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru că procedura de vot la următoarele alegeri parlamentare este pe larg discutată în societate, mai ales că se propun două variante: votul uninominal și cel mixt, un loc aparte în toată această schemă îl au locuitorii din regiunea transnistreană. Despre cum și-ar exercita ei dreptul la vot în cazul schimbării sistemului electoral, într-un fel sau altul, și cum va influența alegerea locuitorilor din Transnistria parcursul de mai departe a Republicii Moldova, a vorbit fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org.

„Cei din stânga Nistrului vor proceda în funcţie de ce le va propune Chişinăul. Dar Chişinăul, dacă, într-adevăr, va reuşi varianta propusă de preşedintele Dodon, evident că el e cointeresat ca transnistrenii masiv să iasă la vot. Şi de aici posibil că se vor depune eforturi să fie deschise secții de votare în regiunea transnistreană”, a declarat Leahu.

Și locuitorii din stânga Nistrului ar încerca orice metodă să participe la vot, menționează fostul membru CUC. Odată ce în regiunea transnistreană, puțin probabil, vor fi deschise secții de votare, ei s-ar putea folosit de pașapoartele Republicii Moldova ca să voteze de-a lungul Nistrului.

„Secţiile de votare vor funcţiona. Poate, pentru dânşii de deschis câteva secții de votare în prealabil, cu o săptămână înainte. Însă aceasta ar fi culmea cedărilor. Subliniez un lucru foarte important, în opinia mea, a deţine un paşaport încă nu înseamnă nici pe departe să fii cetăţean şi să vrei binele acestui stat. În cazul cu transnistrenii noi ne confruntăm anume cu asemenea situaţii”, a subliniat Leahu.

În ceea ce privește votul uninominal și propunerea PD-ului de a rezerva 5-6 mandate pentru cei din stânga Nistrului, Leahu spune:

„Iată aici eu, în genere, nu îi înţeleg pe acei care propun o asemenea variantă. Ce înseamnă de rezervat cinci-şase mandate pentru deputaţii din stânga Nistrului? Pentru care merite? Pentru care devotament?”.

Întrebări ar apărea la modul în care vor fi aleși deputații din stânga Nistrului, în cazul uninominalului, dar și activitatea lor de mai departe în Legislativ.

„De obicei parlamentarii fac parte neapărat din una sau altă comisie parlamentară. La cea mai neutră comisie odată şi odată se discută secrete de stat. Eu sunt acela care, în ruptul capului, nu aş admite ca în comisia parlamentară şi în Parlament, în genere, să fie persoane din stânga Nistrului, despre care ştiu care le este poziţia faţă de Republica Moldova. De ce pentru Diaspora se pun atâtea impedimente, cu toate că Diaspora e cea care ne susţine, în primul rând, material, o mare parte din venituri la buget vin din banii care sunt transferaţi încoace de către Diaspora. Şi, iată, lor li se creează impedimente, dar transnistrenilor, care în mare majoritate sunt ostili Republicii Moldova, să le creeze posibilitatea ca ei să-şi promoveze candidaţii. Dar dacă ei îşi promovează nişte deputaţi în Parlament, atunci, în genere, cu dânşii nu poţi vorbi. Ei prin Parlament vor bloca orice decizie sau acţiune a guvernului Republicii Moldova care va fi axată pe normalizarea situaţiei”, spune Ion Leahu.

Fostul membru CUC este de părere că deputații transnistreni ar putea schimba balanța de forțe în Parlament.

„Cinci-șase din Transnistria, doi-trei din Găgăuzia, vreo 20 din Partidul Socialiştilor şi noi nu vom reuşi să ne uităm în dreapta, în stânga când vom vedea că statul nostru este membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sau al Uniunii Euroasiatice”, a declarat Leahu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...