A fost găsită o fisură în câmpul magnetic al Terrei! Avertismentul cercetătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un studiu recent a demonstrat apariţia unei fisuri în magnetosfera Pământului.

Câmpul magnetic protejează planeta noastră de vântul solar şi de radiaţiile mortale venite din spaţiu. Această protecţie nu este însă aşa de sigură cum credeam.

Cercetătorii au analizat una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii ani şi au aflat că a apărut o fisură în câmpul magnetic al planetei, scrie Science Alert.

Experţii au interpretat datele oferite de telescopul GRAPES-3 din India, care le-a furnizat informaţii despre o emisie record de raze cosmice, care a avut loc pe 22 iunie 2015. În această zi, timp de 2 ore, Pământul a fost pur şi simplu bombardat de particule cosmice radioactive.

O ejecţie uriaşă de plasmă venită din Soare a aruncat spre planeta noastră aceste particule, care au lovit magnetosfera cu o viteză de 2,5 milioane de kilometri pe oră, provocând o puternică furtună geomagnetică. În mai multe ţări din America de Sud şi de Nord s-au înregistrat atunci căderi ale semnalului radio şi au putut fi admirate aurore boreale intense.

Cercetările realizate de o echipă de la Institutul Tata din India au demonstrat că în acea zi magnetosfera Terrei a fost temporar fisurată. Mai mult, din cauza acelui bombardament intens de particule, câmpul magnetic al planetei noastre s-a micşorat foarte mult, şi-a schimbat forma şi a lăsat câteva puncte vulnerabile, care au permis intrarea radiaţiilor cosmice.

Descoperirea este un motiv de îngrijorare pentru cercetători, deoarece arată că magnetosfera nu este atât de sigură cum credeam, că ea se poate schimba şi poate chiar slăbi în anumite zone.

Furtunile geomagnetice sunt foarte periculoase, pentru că pun în pericol viaţa astronauţilor aflaţi în spaţiu, iar pe Pământ perturbă sistemele moderne de comunicaţii şi infrastructură.

Din fericire, fisurarea magnetosferei a fost temporară. Totuşi, faptul că acest lucru se poate întâmpla îi pune serios pe gânduri pe cercetători.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...