Fost cancelar german: Suntem tot mai aproape de izbucnirea unui nou Război Mondial

by Genko Genko

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a avertizat în legătură cu riscul izbucnirii unui al treilea război mondial și a reproșat Bruxellesului o parte din responsabilitate pentru agravarea crizei ucrainene, într-un interviu apărut vineri, citat de AFP.

”Pericolul ca situația să se agraveze ca în august 1914 crește de la o zi la alta”, a estimat, pentru Bild, social-democratul de 95 de ani, născut la scurt timp după sfârșitul Primului Război Mondial.

”Situația mi se pare din ce în ce mai comparabilă. Europa, americanii și de asemenea rușii se comportă așa cum descrie autorul (de origine australiană) Christopher Clark în cartea sa ‘Somnambulii’”, a adăugat el.

Fostul cancelar german i-a criticat pe funcționarii și pe birocrații de la Bruxelles, care ”pricep prea puțin” în politica externă.

”Ei au pus Ucraina în fața așa-numitei alegeri de a decide între Est și Vest”, a estimat cel care a fost cancelar al Germaniei între 1974 și 1982.

Bruxellesul ”prea intervine în politica externă, în timp ce majoritatea comisarilor săi pricep puțin”, a adăugat el.

”Cel mai recent exemplu este încercarea Comisiei Europene de a integra Ucraina. Și apoi Georgia. Să ne amintim că Georgia este în afara Europei. Aceasta este megalomanie. Nu avem nicio treabă cu aceasta”, a spus el.

Pentru a contrabalansa puterea Comisiei Europene, ”compusă din 28 de comisari și mii de birocrați”, Schmidt a făcut apel la un ”puci”, care să dea mai multe prerogative Parlamentului European. ”Acest lucru va avea succes numai dacă Parlamentul se revoltă”, a spus el, în perspectiva alegerilor europarlamentare din 22-25 mai.

CITIȚI ȘI...