FMI: Economia Moldovei are provocări majore. Succesele recente încă nu au căpătat un caracter ireversibil, iar riscurile unei evoluții nefavorabile rămân a fi reale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi au aprobat o nouă tranşă pentru Republica Moldova, în valoare de 22,2 milioane de dolari americani, reprezentanții Fondului Monetar Internaţional spun că economia ţării noastre se află încă în zona riscurilor, fiind atestate provocări semnificative în vederea punerii sistemului bancar pe un fundament mai sănătos, astfel se recomandă autorităților să se axeze pe soluționarea problemelor legate de guvernanța proastă, de corupție, înlăturarea lacunelor ce țin de infrastructură, consolidarea eficacității politicii monetare, asigurarea transparenței și recuperării costurilor în sectorul energetic, combaterea în continuare a economiei tenebre și dezvoltarea capitalului uman, care este la un nivel relativ scăzut.

În linii generale, reprezentanții FMI că Republica Moldova respectă condiţiile programului, dar sunt necesare eforturi susținute de promovare a reformelor, pentru a accelera creșterea economică și a îmbunătăți condițiile de trai ale populației. FMI atestă că, deși cu întârziere, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește curățirea sectorului financiar, inclusiv prin consolidarea cadrului de supraveghere și celui de reglementare, perfecționarea managementului și sporirea transparenței acționarilor, dar sunt provocări semnificative în vederea punerii sistemului bancar pe un fundament mai sănătos. În afară de acțiunile ce vizează sectorul financiar, politicile macroeconomice bine gândite și reformele structurale serioase vor avea o importanță critică pentru atingerea obiectivelor de stimulare a potențialului de creștere economică, creare a locurilor de muncă noi și reducere a sărăciei.

„Prioritățile la nivel de politici includ soluționarea problemelor legate de guvernanța proastă, de corupție, înlăturarea lacunelor ce țin de infrastructură, consolidarea eficacității politicii monetare, asigurarea transparenței și recuperării costurilor în sectorul energetic, combaterea în continuare a economiei tenebre și dezvoltarea capitalului uman, care este la un nivel relativ scăzut”, conform FMI.

În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi, Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, a declarat că „întrucât provocări semnificative rămân în continuare la ordinea zilei, acum este important ca aceste eforturi să continue, pentru ca succesele recente să fie consolidate, să sporească creșterea economică potențială și să fie asigurat un nivel de trai mai înalt populației”.

De asemenea, acesta declară că politica monetară promovată trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menţinerii stabilităţii preţurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb. Cadrul de țintire a inflației trebuie să fie consolidat prin perfecționarea prognozării, îmbunătățirea coordonării între agențiile statului și consolidarea comunicării, inclusiv prin adoptarea unui calendar al ședințelor de politică monetară regulate.

În afară de aceasta, oficialul spune că este necesar de întreprins eforturi pentru a îmbunătăți eficiența investițiilor publice, de adoptat o abordare echilibrată a expansiunii investițiilor respective și de eliminat arieratele la nivelul bugetelor locale.

„S-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește redresarea situației în sectorul financiar, inclusiv prin sporirea transparenței acționarilor și managementului, consolidarea cadrului de supraveghere și celui de reglementare și diagnosticarea situației la nivel de bănci. Totuşi, mai avem de confruntat multe probleme pentru ca progresul atins să devină ireversibil. Trebuie să continue eforturile pentru facilitarea transferului drepturilor de proprietate asupra acțiunilor „problematice” ale celor mai mari bănci către acționarii care îndeplinesc condițiile de onorabilitate și competență, confirmarea acționarilor și managerilor în conformitate cu prevederile legii, curățirea în continuare a bilanțurilor băncilor și îmbunătățirea gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Acordarea mai multor resurse pentru supravegherea axată pe riscurile cheie ar veni în sprijinul acestor eforturi”, spune Mitsuhiro Furusawa.

„Reformele structurale rămân în continuare indispensabile pentru creșterea economică susținută și pentru reducerea sărăciei. Prioritățile includ: îmbunătățirea climatului de afaceri pentru atragerea investițiilor private, în vederea unei redresări economice mai ample și sprijinirii diversificării economiei, reformarea bine țintită a pieței muncii, investițiile în capitalul uman și eforturile de reducere a economiei tenebre. În sectorul energetic, eforturile trebuie să se axeze în continuare pe asigurarea”, mai spune reprezentantul FMI.

Directorii executivi au avertizat, că succesele recente încă nu au căpătat un caracter ireversibil, iar riscurile unei evoluții nefavorabile pe termen mediu rămân a fi reale. În acest sens, directorii executivi au subliniat importanța menținerii sustenabilității bugetare, consolidării eficacității politicii monetare și implementării reformelor pentru redresarea fermă a situației în sistemul financiar, îmbunătățirea guvernării și climatului de afaceri. Aceste aspecte sunt esențiale pentru atragerea investițiilor străine și autohtone și pentru sporirea creșterii economice potențiale și îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

De asemenea, aceştia au subliniat necesitatea unui control ferm permanent asupra cheltuielilor curente și cheltuielilor salariale pentru a exclude limitarea nejustificată a investițiilor și cheltuielilor sociale prioritare.

Totodată, ei au avertizat, că mai rămân încă provocări majore. În acest sens, directorii executivi au cerut implementarea deplină a agendei de reforme menite să consolideze guvernanța băncilor și stabilitatea lor. Următorii pași de importanță critică includ transferul drepturilor de proprietate asupra acțiunilor „problematice” ale celor mai mari bănci către acționarii care îndeplinesc condițiile de onorabilitate și competență, curățirea în continuare a bilanțurilor băncilor și perfecționarea procedurilor de gestionare a riscurilor pentru a permite o intermediere financiară eficientă.

Directorii executivi au subliniat, că implementarea consecventă a reformelor structurale este indispensabilă pentru o creștere economică susținută și pentru reducerea sărăciei, în special ținând cont de presiunile de ordin demografic. Printre priorități se numără încurajarea acumulării de capital, reforme bine țintite ce vizează piața muncii și investiții în capitalul uman, diversificarea economică și reducerea economiei tenebre. De asemenea, directorii executivi au accentuat importanța transparenței în sectorul energetic și recuperării costurilor în sector.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...