Filat despre majorarea preţului la carburanţi: Este evident că metodologia de formare a costului este vicioasă

by Genko Genko

„O parte din majorări au la bază deprecierea leului, iar pe de altă parte, avem o problemă în cazul produselor petroliere, gazelor naturale şi energiei electrice, la capitolul metodologii de formare a preţului. Nu am reuşit în perioada mandatului să asigur această reglementare.”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul național de radio.

„Dacă analizăm preţurile pe piaţa din România, vedem că taxele sunt mult mai mari, iar preţurile sunt apropiate de cele din Moldova, iar sursa produselor este aceiaşi. Asta în condiţiile în care există o prevedere despre un adaos limitat în cazul comercializării acestor produse. Este evident că metodologia de formare a costului este vicioasă. Ori sunt schimbate facturile, începând de la furnizor şi finalizând cu mulţi intermediari, foarte des companii off-shore, până ajung în Republica Moldova. Un alt motiv sunt costurile care nu au nici o legătură cu produsele petroliere, începând de la foile de plecare în occident, cumpărări de maşini, construcţii şi reconstrucţia staţiilor de alimentare.”, a opinat Filat în acelaşi context.

În cadrul aceleiaţi emisiuni Vlad Filat a mai declarat că pragul şi sistemul electoral trebuie să rămână neschimbaţi şi că partenerii europeni susţin această idee.

De asemenea, Filat se arată convins că negocierile unui nou program cu FMI ar putea fi finalizate săptămâna viitoare. Vă amintim că echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional s-a aflat în Moldova în perioada 15-29 ianuarie şi a purtat discuţii cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui nou program de finanţare.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu