Filat aruncă vina pe comuniști pentru situația creată în Găgăuzia

by Genko Genko

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, spune într-un interviu pentru Moldpres că toata vina pentru situația creată în ultimele săptămâni în Găgăuzia ar sta pe umerii Partidului Comuniștilor

”Avem de a face cu o tentativă de destabilizare a situaţiei în sudul ţării şi ferma mea convingere este că responsabilitate pentru situaţia creată o poartă comuniştii. Vreau să amintesc că această formaţiune nu doar a susţinut deschis ideea referendumului, ci şi a întreprins anterior anumite acţiuni, ce au format o bază pentru astfel de manifestări. Am în vedere toate acele acţiuni de nesupunere civică, organizate de comunişti în 2010: aşa-numitul congres civic din 2011, campania de subminare a simbolurilor statului (încercarea de a înlocui drapelul de stat cu bicolorul inventat de ei), subminarea activităţii instituţiilor statului (boicotarea şedinţelor Parlamentului), dezbinarea pe criterii etnice a societăţii, promovarea separatismului etc. Toate acestea au creat o anumită stare de spirit, au dat impuls anumitor tendinţe şi, astăzi, ceea ce vedem în UTA Găgăuzia reprezintă şi un rezultat al activităţii „fructuoase” a comuniştilor în vederea discreditării statului, a instituţiilor de stat”, declară Filat.

Președintele PLDM pare însă să fi uitat faptul că majoritatea deputaților Adunării Populare ai Găgăuziei sunt membri PD. Iar liderul lor este chiar Nicolae Dudoglo, primarul de Comrat și unul dintre cei mai fervenți susținători ai referendumului pe care găgăuzii îl vor organiza duminică. Cu toate că Partidul Democrat este membru al coaliției de guvernare, niciunul dintre membrii din Găgăuzia ai acestei formațiuni nu s-au declarat împotriva referendumului.

Independent.md amintește că, în autonomia găgăuză se va desfășura, duminică, un referendum în care locuitorii vor fi puși să aleagă între Uniunea Europeana și ipotetica Uniune Euroasiatică. O parte a autorităților de la Chișinău au declarat acest referendum ilegal, iar Procuratura a pornit un dosar penal pe fapt, în cazul inițiativei de a organiza referendumul.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu