FBI avertizează: Păziţi-vă maşinile de hackeri! Sunt tot mai vulnerabile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile americane avertizează ca noile tehnologii utilizate de automobile le fac pe acestea vulnerabile la atacurile cibernetice. Două agenţii federale şi-au unit deja vocile pentru a face publicul să conştientizeze aceste riscuri.

Administraţia Naţională pentru Siguranţa în Trafic pe Autostrăzi (NHTSA) şi FBI au lansat un comunicat comun prin care atrag atenţia conducătorilor auto să verifice cu atenţie mesajele în care li se oferă actualizări ale software-ului maşinii, arată IB Times.

În avertismentul trimis de cele două agenţii se menţionează că hackerii „folosesc e-mail-uri false prin care trimit şoferilor care vor să upgradeze softul maşinii link-uri către site-uri virusate sau ataşamente care conţin viruşi”.

„Vehiculele moderne conţin adesea noi tehnologii conectate menite să aducă beneficii în privinţa siguranţei, consumului şi, mai ales, confortului pasagerilor. Dispozitivele aftermarket asigură, de asemenea, noi caracteristici de monitorizare a stării vehiculului. Odată cu această conectivitate crescută devine important ca şoferii şi producătorii să fie conştienţi de potenţialele riscuri de securitate cibernetică”, se arată în comunicat.

Anul trecut, în iulie, Fiat Chrysler a rechemat în service 1,4 milioane de maşini, după ce revista Wired a publicat imagini cu un jurnalist care încerca să conducă un Jeep în timp ce era „atacat” de nişte experţi în securitate cibernetică, care jucau rolul de hackeri.

În înregistrare se observă cum aceştia declanşează ştergătoarele de parbriz, dau volumul radioului la maximum, iar Jeep-ul ajunge în cele din urmă într-un şanţ, din cauza intervenţiilor lor.

FBI şi NHTSA le-au transmis şoferilor să fie puşi la punct cu ultimele update-uri, să ia în serios eventualele chemări în service din partea producătorilor şi să nu permită necunoscuţilor să le conducă maşina sau să instaleze programe soft pe aceasta.

„La fel cum nu îţi permiţi să laşi computerul sau smartphone-ul neparolat este important să fii atent la cine are acces la maşina pe care o conduci”, au mai spus reprezentanţii celor două agenţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...