Fără reforme, viitorul Moldovei se va transforma în cel de pe posterele socialiste: „Împreună cu Rusia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost cât se poate de murdare. Aceasta este caracteristica dată de publicația britanică The Economist, care notează că fără reforme anticorupție și o îmbunătățire a nivelului de trai, viitorul Moldovei s-ar putea transforma în cel de pe posterele socialiste din campania electorală: „Împreună cu Rusia”.

Jurnaliștii britanici notează că alegerile murdare au început odată ce partidele proeuropene au acuzat serviciile secrete ruse că i-au finanțat ilegal pe opozanții lor. Apoi, chiar înainte de alegeri, instanțele au interzis un partid prorus (Partidul Patria n.r.), deoarece a fost finanțat din străinătate, o mișcare pe care susținătorii acestuia au reclamat-o că abuzează sistemul judiciar în scopuri politice.

The Economist notează că în cele din urmă, partidele proeuropene au câștigat, iar acum trebuie să respecte promisiunile de a adopta regulamentele Uniunii Europene, făcute odată cu semnarea Acordului de Asociere, în luna iunie. Liderii UE și-au întors atenția din nou către Moldova, din cauza războiului din Ucraina, iar acest lucru ar trebui să fie un stimulent pentru Chișinău.

Chiar înainte de alegeri, cancelarul german Angela Merkel i-a scris premierului moldovean Iurie Leancă, menționând „perspectiva de aderare” a țării la Uniunea Europeană. În schimb, partidele proruse vor aderarea la Uniunea Vamală euroasiatică, condusă de Rusia. Printre acestea se număra și partidul socialiștilor, care a obținut cele mai multe voturi în noul Parlament.

Cei de la The Economist trag atenția că Moscova are însă multe unelte prin care își poate susține cauzele. Spre exemplu, interzicerea importurilor moldovenești în semn de răspuns la Acordul de Asociere cu UE.

În opinia jurnaliștilor britanici, fără reforme anticorupție și o îmbunătățire a nivelului de trai, viitorul Moldovei s-ar putea transforma în cel de pe posterele socialiste din campania electorală: „Împreună cu Rusia”.

Guvernul moldovean nu duce lipsă de reformatori onești și dedicați, însă mare parte a statului este profund putred. Oligarhii țării speră că Europa, dat fiind interesul său strategic, le va conferi un drum ușor către integrare. Acest lucru are însă două tăișuri, un fost oficial european afirmând că mulți moldoveni sunt furioși pe Bruxelles din cauza că „văd corupție și nu aud nimic de la noi decât cuvinte despre statul de drept”, conchide sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...