Expert: Votul uninominal cât și cel mixt avantajează doar partidele mari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu este prea mare diferență între votul uninominal mixt și cel uninominal, crede juristul Promo-Lex Pavel Postică. Asta pentru că ambele sisteme avantajează doar partidele mari și le dezavantajează pe cele mici. Ținând cont de faptul că două partide pot fi numite „mari” în Legislatura actuală, reiese că sistemele propuse de PD și PSRM avantajează doar aceste două formațiuni politice.

„Uninominalele și sistemul mixt avantajează partidele mari și dezavantajează partidele mici. Noi vedem că două partide mari se află acum la guvernare pentru că au pârghii solide și încearcă să modifice sistemul electoral pentru următoarele alegeri. Cum sunt trasate circumscripțiile, practic poți vedea cine va câștiga”, a spus Pavel Postică în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totodată, expertul spune că este destul de ciudată intenția de schimbare a sistemului electoral chiar înainte de alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în 2018.

„Nu era nicio întrebare dacă se vorbea despre asta pentru scrutinul din 2022, nu din 2008. Asta pentru că este timp necesar pentru a organiza dezbateri, pentru a testa ce o să iasă din acest sistem electoral. Ei încearcă să vină fiecare cu proiectul lui și să lupte”, a declarat Pavel Postică.

Și Alexandr Petcov, prezent la emisiune, a spus că ambele proiecte, atât propunerea privind votul uninominal cât și cel mixt, sunt la fel de proaste.

„Toată lumea știe cine și cât costă, cine ar fi opoziția și cine nu este. Eu consider că ambele proiecte ascund o crimă contra statului. În cazul primului proiect uninominal, cea mai gravă crimă este că se tăinuiesc hotarele, numărul circumscripțiile. Este o problemă gravă în toată învălmășeala asta. Este, de exemplu, Edineț, Ocnița, Criuleni. Sunt raioane diferite ca și populație, ca și suprafață și autoritățile nu vor să spună cum se vor incluse satele și orașele în aceste hotare. Este la fel de criminal în momentul în care nu se vorbește despre cum vor fi suplinite locurile vacante în parlament. Este un fals că omul poate să-și retragă deputatul. Dacă ne referim la acel mixt, crima la fel de mare este cu acele 25% pentru partea stângă și dreaptă a Nistrului. Cele 25 se împart în două. Eu, care mă consider cetățean al Republicii Moldova, mă întreb de ce locuitorii Transnistriei sunt egalați cu cei care au plecat din țară. Ei trăiesc în țara lor și sunt egalați cu diaspora. Nu este normal să ai o atitudine față de propriii cetățeni”, a spus Petcov

De cealaltă parte, analistul Roman Mihăeș, un susținător activ al PD-ului menționează că partidele nu vor să audă despre schimbarea sistemului electoral pentru ca să-și păstreze fotoliile în Parlament.

„În momentul în care se implementează uninominalul, nici Zinaida Greceanîi, nimeni nu are garanție că intră în Parlament. Eu cred că socialiștii care se uitau distant la sistemul uninominal dar acum au venit să-și salveze pielea prin mixt. Ei vor să-și salveze cariera politica, vor să aibă fotolii în Parlamentul viitor”, spune Mihăeș.

Menționăm că PD-ul insistă pe implementarea sistemului uninominal de vot, pe când PSRM vine cu „o salvare” și propune un sistem mixt. Mai mulți analiști, deputați de opoziție și din partide extraparlamentare consideră că la bază stă o înțelegere între Dodon și Plahotniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...