Expert: Întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 ori mai mult decât media restului bancnotelor

Expert: Întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 ori mai mult decât media restului bancnotelor

Întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 ori mai mult decât media restului bancnotelor, susține economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În prezent moldovenii dețin peste 250 milioane de bancnote dintre care 78 milioane sau 34% din ele sunt bancnote de „1 Leu”. La valoarea lor întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 ori mai mult decât media restului bancnotelor, spune Ioniță.

Potrivit acestuia, producerea unei bancnote în lume variază de la 2 până la 5 cenți, iar durata de viață a unei bancnote variază de la mai puțin de un an pentru bancnotele de „1 Leu”, la 3-5 ani pentru bancnotele 5 şi 10 lei, 5-10 ani pentru bancnotele de 20, 50, 100 lei și mai mult de zece ani bancnotele de 200, 500, 1000 lei.

„Dacă admitem că producerea unei bancnote de un leu are prețul minim pe piața internațională, atunci anual avem de cheltuit cu schimbarea lor în jur de 2 milioane de dolari americani, cea ce este de 3 ori mult mai mult în raport cu costurile de înlocuire a celorlalte bancnote luate toate împreună” spune Ioniţă.

La valoarea lor întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 ori mai mult decât media restului bancnotelor. Introducerea în loc de bancnotă a monedei de un Leu ne va reduce costurile de întreținere a banilor în numerar de cel puțin două ori, conform analistului economic.

0