Expert-Grup: Republica Moldova se află la un moment de cotitură, iar anul 2018 este unul crucial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un nou Summit al Parteneriatului Estic va începe vineri la Bruxelles. Timp de două zile, ţările partenere vor discuta despre realizările şi aspiraţiile celor şase foste republici sovietice participante. În cei opt ani de când Republica Moldova este parte a Parteneriatului Estic au fost înregistrate mai multe realizări, susţin specialiștii.

Dionis Cenuşă, expert la Centrul analitic independent Expert-Grup, crede că datorită reformelor întreprinse în urma dialogului dintre Chişinăuşi Bruxelles sunt vizibile anumite progrese în ceea ce priveşte starea lucrurilor în Republica Moldova.

„De fiecare dată când are loc un astfel de summit părţile convin asupra unei declaraţii prin care îşi asumă anumite responsabilităţi. Când mă refer la părţi am în vedere ţările membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană şi guvernele naţionale din cele şase ţări membre. Trebuie să înţelegem că UE a avut opinii diferite faţă de guvernele naţionale şi trebuie să recunoaştem că aceste opinii şi percepţii ale Bruxellesului faţă de Republica Moldova au fost diferite. Iar punctul de cotitură şi maturizare a relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova sau alte ţări a depins foarte mult de reformele care se fac în ţara respectivă”, a declarat expertul într-o intervenţie pentru TVR Moldova.

În anul 2018, în Republica Moldova se vor produce mai multe schimbări, consideră analistul. Cenuşă afirmă că anume din acest motiv summitul este unul important.

„Republica Moldova se află la un moment de cotitură. Anul 2018 este unul crucial, iar reuniunile respective se realizează o dată la doi ani. Prin urmare, ne-am putea trezi în anul 2019 cu o realitate total diferită, având în vedere proporţia suportului public faţă de partidele pro-ruse, oscilarea populaţiei între est şi vest şiîncă fragila resuscitare a sentimentelor pro-europene, conform anumitor sondaje. Vorbim despre o situaţie când Republica Moldova are nevoie deo contabilizare a tot ce s-a făcut până acum, o discuţie foarte serioasă cu implicarea partenerilor pro-europeni despre ceea ce urmează să fie în viitorul an”, a declarat Cenuşă.

Din partea Republicii Moldova la Bruxellesde fiecare dată pleacă o delegaţie. Dionis Cenuşă este de părere că agenda pe care trebuie să o aibă delegaţia Republicii Moldova în acest an e necesar să fie bazată pe reforme.

„Reformele trebuie să fie bazate pe condiţionalităţi. Deşi nicio guvernare nu-şi doreşte condiţionalităţi din partea Uniunii Europene sau a oricărui partener de dezvoltare, trebuie să existe o conexiune foarte clară între ceea ce UE poate oferi ca suport fianciar, respectiv ceea ce Guvernul se obligă să implementeze. De asemenea, trebuie să avem o evaluare foarte obiectivă a progresului pe care îl atinge sau nu guvernarea, astfel ca reformele despre care vorbim să aducă rezultate palpabile pentru cetăţeni. Accentul trebuie pus pe reforme, pe pragmatism. Nu ne putem face avânt pe reforme când noi conştientizăm că nu avem capacităţi pentru a le implementa. Trebuie să fim foarte realişti când vorbim despre ambiţiile noastre”, mai spune expertul.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu şase foste republici sovietice – Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Belarus. Acest proiect a fost iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008. Primul summit a avut loc pe 7 mai 2009 la Praga.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...