(STUDIU) Expert FUMN: 2015, anul dezastrului pentru Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul 2015 va fi unul extrem de dificil pentru Republica Moldova pe plan economic, este de părere Petrișor Peiu, expert al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

În opinia expertului economic, în 2015 țara noastră se va confrunta cu mai multe pericole, care odată activate, ar forma „cocktailul perfect al dezastrului”.

Cei 6 factori care ar duce la acest rezultat sunt:

1. Creştere de PIB 2014 nominal de 2% (datele anuale nu sunt cunoscute);

2. Depreciere severă a monedei locale în raport cu principalele valute;

3. Apreciere în raport cu rubla rusească a monedei locale;

4. Stagnare la niveluri absolute înalte a deficitului comercial;

5. Creşterea ponderii deficitului comercial în PIB;

6. Criza politică şi identitară majoră.

Petrișor Peiu a identificat și 5 vulnerabilități ale economiei Republicii Moldova în 2015, care ar putea duce țara noastră la recesiune.

Prima este ponderea uriașă a remitențelor din străinătate în PIB , care s-a ridicat în 2013 la 25%, cifră ce ne-a plasat pe locul 4 în lume la acest capitol. 68% din remitențe provin din Rusia, iar cum economia rusă va intra în recesiune în 2015, acest factor nu are cum să nu se răsfrângă și asupra situației de la noi.

Mai mult decât atât, 40% din remitențe au fost trimise în Republica Moldova în ruble rusești, monedă care s-a depreciat cu peste 30% față de leul moldovenesc în 2014 și de peste două ori în raport cu dolarul american.

A doua vulnerabilitate este instabilitatea valutară, în condițiile în care în ultimele 12 luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 40% în raport cu dolarul american și cu 15% față de euro. Acest lucru va conduce direct la ridicarea prețurilor la majoritatea bunurilor. Totodată, devalorizarea rublei rusești va duce la o diminuare a remitențelor de până la 30%

A treia vulnerabilitate ține de deficitul comercial uriaș. Țara noastră exportă anual bunuri în valoare de 2,2 miliarde de dolari și importă produse în sumă de 5 miliarde de dolari. De aici rezultă un deficit de 2,8 miliarde de dolari, dintre care 610 milioane în raport cu CSI și peste 1,2 miliarde în raport cu UE.

A patra vulnerabilitate ține de instabilitatea politică, în special decizia PLDM și PD de a ignora propunerea Uniunii Europene privind formarea unei alianțe de guvernare. Această decizie ar putea suscita nemulțumire în rândurile partenerilor occidentali, lucru care ar duce la o diminuare a asistenței financiare externe, a investițiilor străine și va pune sub semnul întrebării continuarea reformelor.

A cincea vulnerabilitate vine de la fragilitatea sistemului bancar și lipsa unor instrumente care să ofere siguranță în acest domeniu. Expertul dă exemplu situația de la Banca de Economii din ultimii 4 ani. Felul în care această bancă a fost supusă unor atacuri raider, ulterior statul pierzând pachetul de control, iar BEM ajungând în pragul falimentului.

Petrișor Peiu este de părere că mai multe bănci din țară au o situația financiară nesănătoasă, care ar putea afecta întreg sistemul.

Petrişor Gabriel Peiu, 46 ani, este doctor al Universităţii Politehnica din Bucureşti (1996), şef de lucrări la aceeaşi instituţie; a fost consilier al Primului Ministru Radu Vasile (1998-1999) şi al Primului Ministru Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) şi vicepreşedinte al Agenţiei pentru Investiţii Străine (2003-2004); preşedinte al Sidex Galaţi (1999-2000) şi administrator al Romtelecom (1997-2000), Omniasig (1999-2001) şi Electroputere (2004-2005). În prezent este consultant în afaceri pentru mai multe companii străine.

Studiul poate fi văzut mai jos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...