Expert: FMI vrea să fie sigur că plasamentele pe care le efectuează în Moldova nu vor fi deturnate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondul Monetar Internațional a acordat Republicii Moldova un credit de încredere condiționat, deoarece vrea să fie sigur că plasamentele pe care le efectuează în Moldova nu vor fi deturnate. De această părere este analistul economic, Stas Madan.

Potrivit acestuia, dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile FMI până în luna octombrie, vom avea şi acordul de finanţare, şi memorandumul propriu-zis.

„Trebuie să înţelegem că în relaţia Moldova-FMI s-a progresat, s-a dat un oarecare credit de încredere autorităţilor de la Chişinău, însă o decizie finală urmează să fie luată în octombrie. Deci este un credit de încredere condiţionat cumva, pentru că este scris negru pe alb – în condiţiile în care autorităţile vor îndeplini până atunci un set de acţiuni prioritare, vom avea şi acordul de finanţare, şi memorandumul propriu-zis, nemijlocit”, a spus analistul economic, Stas Madan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„În toate comunicatele emise de FMI în urma întâlnirilor cu autorităţile de la Chişinău, s-a pus accent în primul rând pe lipsa de transparenţă în sectorul bancar şi toate efectele care le-a generat, efecte pe care le trăim, de altfel, şi acum, urmare a furtului din sectorul bancar. Însăşi din suma pe care este dispus FMI-ul să o acorde Republicii Moldova putem deduce acest lucru. Nu putem să nu comparăm cu situaţia când ultima dată a fost semnat un memorandum de către Moldova şi FMI de către guvernul Filat, or atunci Moldova a reuşit să obţină un acord de finanţare de circa 567 de milioane de dolari, ori acum vorbim doar de 179 de milioane de dolari, care înseamnă doar circa 75% din cota Republicii Moldova la FMI. Şi acesta este un semnal că este o abordare destul de prudentă. Miza autorităţilor de la Chişinău este că în condiţiile în care vom avea un acord cu FMI, se va reuşi deblocarea altor finanţări externe, inclusiv prima tranşă de la Bucureşti în acel acord de împrumut cu România şi respectiv toate finanţările UE pentru suport bugetar şi banii de la Banca Mondială,” a mai declarat expertul.

Madan a mai spus că este foarte interesant cum autorităţile vor reuşi pe deplin îndeplinirea condiţiile impuse de FMI, dacă în două luni intrăm în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

„Evident că între aceste acţiuni prioritare şi promisiunile electorale este o contradicţie evidentă. Sectorul bancar este prioritar pentru că FMI, ca orice creditor, vrea să fie sigur că plasamentele pe care le efectuează în Moldova nu vor fi deturnate şi vor fi utilizate exact conform destinaţiei. Însă pe lângă această condiţie sunt încă multe altele, pe care nu le cunoaştem, dar s-ar putea să fie destul de dure. Dacă judecăm după comunicatul anterior acestui comunicat al Fondului Monetar Internaţional, contextul economic general care era descris acolo era destul de negativ şi atunci condiţiile, cel puţin aştept să fie destul de draconice”, a comentat analistul economic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...