Expert: Actuala guvernare nu vrea un acord cu FMI. Am putea rata finanțarea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata semnarea Acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, spune expertul Institutului economiei de piaţă din Republica Moldova, Viorel Gârbu.

Acesta este de părere că actuala guvernare nu își dorește nici acum foarte mult semnarea unui acord cu FMI

„Cred că autoritățile de la Chișinău nu-și doresc nici acum foarte mult semnarea unui acord cu FMI. Acest acord este un rău pentru actuala elită care administrează Republica Moldova. Este un rău pe care nu pot să-l soluționeze, și pentru a nu admite ca lucrurile să se agraveze, într-un fel sau altul, Guvernul de la Chișinău este obligat să poarte anumite negocieri cu FMI, dar aceste negocieri se desfășoară de o maniere extrem de anevoioasă. Autoritățile nu se grăbesc nicăieri. (…) Cel mai probabil negocieri în octombrie nu vor avea loc, fiindcă nici nu s-a pus întrebarea unor negocieri. Moldova trebuie să îndeplinească un set de condiții. Putem să facem următorul pas doar în cazul în care precondițiile vor fi îndeplinite. Dacă autoritățile de la Chișinău eșuează, deciziile vor fi luate după aceea”, a declarat Viorel Gârbu într-un interviu pentru Europa Liberă.

FMI a impus Republicii Moldova 16 condiții care trebuie îndeplinite dacă vrea finanțare externă. În opinia lui Gârbu, cea mai grea problemă rămâne a fi convertirea datoriilor create de BNM, care trebuie să fie preluate de Guvern.

„Cea mai grea problemă, în opinia mea, rămâne a fi convertirea datoriilor create de BNM, datorii care trebuie să fie preluate de Guvern. În acest sens, luând în considerație că suntem la final de an, chiar dacă Moldova semnează un acord cu FMI, donatorii nu vor avea capacitatea să ne ofere mijloace financiare. Cei care au dorit să ne ajute, mă refer aici la Guvernul României, care ne-a oferit prima tranșă, au și făcut acest lucru. În acest context cred că autoritățile nu câștigă foarte mult dacă semnează în anul curent acordul cu FMI. Dar așa sau altfel, oricum va trebui să facă acest pas”, a mai spus expertul.

Amintim că miercuri președintele Parlamentului Andrian Candu a confirmat că FMI a cerut Chișinăului transformarea garanţia de stat de 14 miliarde de lei în datorie publică. După ce un miliard de dolari a dispărut din cele 3 bănci falimentare, BNM le-a acordat acestora un împrumut de 13,6 miliarde de lei. Suma a fost garantată de guvern, însă cele 3 instituții nu au mai întors banii, care s-au transformat în datorie publică, ce urmează să fie pusă pe umerii cetățenilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...