De ce Europa se va împăca repede cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sancțiunile aplicate Rusiei ca urmare a situației din estul Ucrainei și a acțiunilor Kremlinului zdruncină serios economia şi aşa şubredă a Rusiei, dar vor afecta de asemenea şi Germania și Franța, mult mai mult decât pe oricine altcineva, inclusiv Moscova, susține un cunoscut săptămânal britanic.

Europa se va împăca rapid cu Rusia, iar acest lucru se va întâmpla curând, deoarece țările occidentale nu-și permit să nu o facă, scrie Liam Halligan, în The Spectator.

Citeşte şi: Merkel: Sancțiunile împotriva Rusiei sunt necesare, dar nu exclud dialogul

După luni de tensiuni în Ucraina și discuții despre un nou Război Rece, Rusia și Occidentul ar putea ajunge curând la o surprinzătoare împăcare, deoarece economia din zona euro suferă grav, iar o parte din vină o au și sancțiunile împotriva Rusiei, notează sursa citată.

Dar totdeauna a fost de așteptat ca sancțiunile împotriva Rusiei să lovească puternic în Europa, zona euro înregistrând, în anul 2013, de 12 ori mai mult comerț cu Rusia decât Statele Unite.

De altfel, după tragedia din 17 iulie, când un avion Malaysia Airlines a fost doborât în estul Ucrainei, vina a fost aruncată aproape instant asupra Moscovei, fiind imposibil din punct de vedere politic de sugerat că sancțiunile ar putea fi contraproductive. Rezultatul l-au reprezentat cele mai dure măsuri împotriva comerțului rus din epoca sovietică încoace, în mare parte vizând companiile ce oferă servicii în domeniul energetic, al apărării și financiar.

În plus, o altă importantă consecință a fost deteriorarea relațiilor dintre Est și Vest, până la cel mai mare declin de la Războiul Rece încoace.

Economia occidentală care a suferit cel mai mult, de departe, este cea mai mare din zona euro. Industria de fabricație din Germania a exportat produse de zeci de miliarde de euro către uzinele și fabricile din Rusia, în ultimii ani. Volkswagen, Siemens și Liebherr sunt producători germani cu o prezență importantă în industria și economia rusești. Mai mult, 350.000 de locuri de muncă sunt dependente direct de comerțul cu Rusia.

Astfel, după o creștere de 0,8 la sută în primele trei luni ale anului, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2 la sută în al doilea trimestru, iar producția industrială a scăzut cu 4 la sută în luna august, cea mai mare scădere lunară de la începutul anului 2009. De asemenea, exporturile au fost cu 5,8 la sută mai mici, nivel nemaiîntâlnit de la prăbușirea Lehman Brothers, în anul 2008.

Citeşte şi: Lavrov: Rusia nu va îndeplini condițiile Occidentului pentru a scăpa de sancțiuni

Francezii și germanii, pierderi mult mai mari din cauza sancțiunilor decât americanii

Dacă însă industriașii germani sunt supărați pe sancțiunile americane, fermierii francezi sunt de-a dreptul furioși. Sancțiunile dictate de Moscova asupra importului de alimente occidentale de-abia dacă afectează fermierii americani însă provoacă proteste zgomotoase din partea francezilor.

Anul trecut, o treime din fructele și legumele proaspete produse în Uniunea Europeană au luat drumul Rusiei, acolo unde a ajuns și un sfert din producția de carne de vită din țările UE. Ce a urmat era lesne de prevăzut: embargoul impus de Moscova a provocat o saturație a piețelor europene, ducând la scăderea prețurilor pe această piață. Fermierii francezi și industriașii germani sunt astfel o puternică voce anti-sancțiuni.

Principalul motiv pentru care sancțiunile reciproce dintre Rusia și Occident ar putea lua sfârșit curând este „implozia” economiei Ucrainei, putând duce la o „contaminare” financiară. În luna iunie, BERD a prognozat că PIB-ul țării va scădea cu 7 la sută în 2014, nivel care a ajuns la 9 la sută în luna septembrie.

În plus, BERD a mai avertizat cu privire la „dificultăți formidabile”, dacă furnizarea de energie de către Rusia nu va fi reluată în întregime înainte de începerea iernii, Gazprom fiind furnizorul a jumătate din Ucraina.

Un împrumut salvator din partea FMI acordat Ucrainei, de 20 sau 25 de miliarde de dolari, va necesita atât bani ai Chinei, cât și ai Rusiei, ceea ce nu se va întâmplă decât dacă Occidentul renunță la sancțiuni sau dă un semn foarte clar în acest sens, permițând Moscovei să facă același lucru. Pentru că adevărul este că Occidentul – sau cel puțin Europa – dorește ca sancțiunile să se încheie cel puțin la fel de mult ca Moscova.

Citeşte şi: Încă două state europene vor aplica sancțiuni împotriva Rusiei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...