Franţa va face publice arhivele regimului de la Vichy, care a colaborat cu naziştii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franţa va oferi acces liber la arhivele ministeriale şi de poliţie ale regimului de la Vichy, care a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste 200.000 de documente din perioada 1940-1944, din perioada regimului mareşalului Philippe Petain, au fost făcute publice luni, relatează BBC.

În timpul celui de-al doilea război mondial, regimul de la Vichy a ajutat Germania nazistă să deporteze 76.000 de evrei din Franţa, inclusiv copii. Odată cu aceste documente, Franţa va oferi acces şi la cele ale guvernului provizoriu de după eliberarea de nazişti.

Printre documentele de la Vichy făcute publice se numără acte ale ministerelor de interne, externe, justiţie, dar şi ale poliţiei.

Unele arhive au legătură cu investigaţiile privind crime de război realizate de autorităţile care au preluat puterea după victoria Aliaţilor în faţa Germaniei naziste.

Istoricul Gilles Morin spune că arhivele vor arunca o lumină nouă asupra arestării lui Jean Moulin, un lider al Rezistenţei Franceze, care a murit după ce a fost capturat şi torturat de nazişti în 1943.

Arhivele poliţiei şi notele ridicate de la alţi membri ai Rezistenţei se vor adăuga, acum, declaraţiior martorilor pe care cercetătorii s-au bazat până acum.

„De asemenea, există o cerere din partea copiilor celor deportaţi şi ai celor executaţi, care vor să ştie, şi este o cerere legitimă”, a explicat istoricul.

Până acum, numai cercetătorii şi jurnaliştii puteau avea acces la unele arhive, cu o permisiune specială. Termenul de 75 de ani stipulat de legislaţia franceză privind documentele secrete s-a scurs, aşa că ele sunt disponibile, de acum, publicului larg.

Vichy este un oraş din centrul Franţei unde Philippe Petain a consituit guvernul care a colaborat cu Germania lui Hitler.

Lucien Guyot, un fost luptător în Rezistenţa antinazistă, a explicat că regimul lui Petain a mers mult mai departe decât se aşteptau germanii, în particular în ceea ce priveşte deportarea evreilor, inclusiv copii, în lagărele de concentrare.

Responsabilitatea statului francez în deportarea evreilor a fost recunoscută, în 1995, de preşedintele de atunci al Franţei, Jaques Chirac.

„Acele momente întunecate ne vor afecta mereu istoria şi sunt o insultă pentru trecutul şi tradiţiile noastre. Da, demenţa criminală a ocupanţilor a fost secondată de Franţa, de statul francez”, spunea, atunci, Chirac.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...