Emmanuel Macron cere prelungirea stării de urgență în Franţa până la 1 noiembrie

by Genko Genko

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va cere Parlamentului să prelungească starea de urgenţă în ţară până la 1 noiembrie, măsura fiind în vigoare din 2015, după atacurile teroriste comise de către militanţii reţelei Stat Islamic, notează site-ul France24.

Prin intermediul unui comunicat, Emmanuel Macron a precizat că va cere parlamentarilor să prelungească starea de urgenţă, care expiră la 15 iulie, până la 1 noiembrie. Ar fi a şasea decizie privind extinderea acestei situaţii, care conferă poliţiei franceze puteri coercitive suplimentare.

Noul preşedinte al Franţei a luat această hotărâre după o reuniune de securitate, în care oficiali de rang înalt „au studiat implicaţiile unui nou atac terorist asupra măsurilor de protecţie, pentru a asigura securitatea compatrioţilor noştri”.

Prin intermediul unui comunicat, Emmanuel Macron a precizat că va cere parlamentarilor să prelungească starea de urgenţă, care expiră la 15 iulie, până la 1 noiembrie.

Ar fi a şasea decizie privind extinderea acestei situaţii, care conferă poliţiei franceze puteri coercitive suplimentare. Noul preşedinte al Franţei a luat această hotărâre după o reuniune de securitate, în care oficiali de rang înalt „au studiat implicaţiile unui nou atac terorist asupra măsurilor de protecţie, pentru a asigura securitatea compatrioţilor noştri”.

Marţi, 22 de oameni au murit, iar 64 au fost răniţi în urma exploziei care a avut loc în sala de concerte Manchester Arena. Britanicul cu origini libiene Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, este suspectat de comiterea atacului sinucigaş.

În comunicatul emis de la Palatul Elysee se mai evidenţiază „legăturile care unesc Franţa şi Marea Britanie în lupta împotriva terorismului”, iar comitetul de apărare de la Paris „a examinat modurile în care se poate oferi asistenţă pentru investigaţia desfăşurată de autorităţile britanice”.

Totodată, Emmanuel Macron va cere Guvernului francez să pregătească un proiect de lege pentru întărirea măsurilor de securitate împotriva terorismului, dincolo de starea de urgenţă. Alegerile parlamentare din Franţa vor avea loc în două tururi de scrutin, pe 11 şi 18 iunie.

CITIȚI ȘI...