The Economist, despre Republica Moldova, Plahotniuc și Dodon: „O dictatură oligarhică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prestigioasa revistă The Economist a dedicat marți un articol Republicii Moldova, intitulat „The dismal politics of one of Europe’s smallest nations” (Politica sumbră din una dintre cele mai mici națiuni ale Europei).

Publicația trece în revista tabloul politic din Republica Moldova, dedicându-i o mare parte oligarhului Vladimir Plahotniuc. Sursele diplomatice citate de revistă îl cataloghează pe Plahotniuc drept omul care „conduce totul” la Chișinău, chiar dacă personal se bucură de încrederea a doar 2% din populație.

The Economist remarcă faptul că, cel puțin aparent, există un clivaj între președintele țării și guvernare, evocând epopeea ministrului Apărării, numit abia după ce Dodon a fost suspendat de către Curtea Constituțională.

„A doua zi, procurorii au inculpat șapte bărbați pentru conspirația de a-l asasina pe Vlad Plahotniuc, șeful Partidului Democrat. El este un oligarh bogat și, mulți cred, cel mai puternic om din țară”, remarcă publicația.

„Apoi, pe 2 noiembrie, într-un interviu televizat, un gangster condamnat a declarat că Plahotniuc l-a plătit să ucidă un bancher rus, la Londra. Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat a spus că Plahotniuc nu va comenta ‘declarații false’, dar un post de televiziune pe care îl deține liderul PD a răspuns că de vină este un alt politician moldovean, în prezent aflat în Rusia”, se arată în articol.

Revista amintește și despre jaful din sistemul bancar, care, în cazul în care banii nu vor fi recuperați, va cădea pe umerii cetățenilor.

„În 2014, partidul lui Plahotniuc a câștigat doar 15,8% din voturi în alegerile parlamentare. Cu toate acestea, în mod direct sau indirect, la moment el controlează mai mult de jumătate din deputații din Parlament și, prin urmare, Guvernul. Se mai spune că acesta exercită o mare influență asupra sistemului judiciar, deși el susține că aceasta este o „invenție” a dușmanilor săi”, scrie The Economist, citându-l în continuare pe un diplomat, care a menționat: „Să fie clar, este un stat capturat – capturat de un tip. O dictatură oligarhică. Nu există niciun interes pentru a reforma justiția în această țară, pentru că, dacă ar exista justiție liberă, acest regim s-ar ruina ca o casă din cărți”.

În acest context, în articol se amintește că, „la 11 octombrie, Comisia Europeană a declarat că suspendă ajutorul financiar de 28 de milioane de euro destinate reformei judiciare în Moldova, deoarece țara nu și-a reformat sistemul de justiție”.

„Plahotniuc poate este puternic, dar cu siguranță nu este iubit. Potrivit unui sondaj făcut la începutul acestui an, în el are încrede numai 2% din populație. Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, doar 4% ar vota pentru partidul său. Pe de altă parte, în președintele Dodon are încredere 41% din cetățeni, iar 36% ar vota pentru partidul său”, menționează The Economist, scoțând în evidență că scandalurile de corupție în care este implicată actuala putere, declarat pro-europeană, a slăbit și încrederea populației în Occident.

Autorii articolului au scris și despre faptul că „războiul” între Dodon și Plahotniuc e mai mult declarativ, în chestiunile importante cei doi înțelegându-se de minune.

„Dodon și Plahotniuc susțin că au viziuni diferite, dar mulți cred că, de fapt, cei doi conduc un cartel politic. În iulie, de exemplu, aceștia au colaborat pentru a promova o nouă lege electorală care ar putea aduce beneficii partidelor, dar ar împiedica alte formațiuni să intre în Parlament. Legea a venit în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut, în care Dodon a câștigat cu 52,1% din voturi, în timp ce Maia Sandu, fost ministru al Educației, a acumulat 47,9%. Acum spune că activiștii ei sunt hărțuiți de autorități”, se mai arată în articol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...