The Economist, despre „jaful secolului”: Procurorii moldoveni sunt în „tovărășie” cu infractorii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Furtul miliardului din băncile din Republica Moldova a fost posibil din cauza conducerii țării, mai exact a partidelor de la guvernare, care au membri implicați în jaf, scrie The Economist, într-un articol intitulat „Cine deține Moldova”.

Jaful a ieşit la iveală după ce Banca Națională a Republicii Moldova, țara cea mai săracă din Europa, a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul ţării, scrie The Economist.

„Scandalul, care a destabilizat sistemul bancar, trebuie oprit, prin condamnarea infractorilor. Acest lucru însă s-a dovedit a fi dificil, în condițiile în care poliția, autoritățile de reglementare și procurorii par a fi în ‘tovărășie’ cu infractorii”, se arată în material.

Jurnalistul amintește că, pe fundalul crizei guvernamentale cu care se confruntă ţara noastră și a corupției profunde, FMI şi Banca Mondială şi-au stopat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE a anunțat că ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei.

Autorul articolului reliefează și „lacunele legislaţiei moldovenești”. „Autorităţile moldoveneşti nu ştiu cine sunt acţionarii din umbră ai băncilor, cei care au rolul esenţial în luarea unor decizii strategice ale băncilor. Băncile nu sunt obligate să declare băncii centrale proprietarii lor, o practică care trebuie reformată” .

Acesta amintește și de ancheta financiară începută de compania de investigație Kroll, care arată clar cu degetul în direcția controversatului om de afaceri, Ilan Șor, „un tânăr de 28 de ani care a fost plasat în arest la domiciliu, iar mai apoi, prin șiretlicuri, a fost ales primar” în Orhei.

Jurnalistul recomandă autorităților să înceapă adevărata luptă cu corupția, deoarece acest flagel amână dezvoltarea țării. În opinia sa, o variantă ar fi ca ancheta în acest caz să fie continuată într-o altă țară, spre exemplu în Marea Britanie, întrucât justiția moldovenească nu pare a fi în stare să scoată adevărul la iveală.

„Republica Moldova trebuie să facă curăţenie în sistemul bancar şi să elimine corupţia. Justiția moldovenească trebuie să demonstreze că nu poate merge umăr la umăr cu infractorii. Ei trebuie să plătească pentru crimele comise”, conchide The Economist.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...