După ce ANI i-a eliberat un certificat de integritate „pătat”, Victor Bogatico a fost eliminat din cursa electorală de CEC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce, acum două zile, nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru trimiterea la reexaminare a semnăturilor în susținerea primarului orașului Rîșcani, Victor Bogatico, în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripția nr.4, astăzi membrii Comisiei Electorale Centrale au găsit voturile necesare. Doar că, de această dată, propunerea a fost de respingere a contestației. Astfel, pentru excluderea din cursa electorală a candidatului „Partidului Nostru” au votat cinci membri ai CEC din opt prezenți în sală.

Acum două zile, pentru propunerea raportorului Vasile Gafton de a remite spre reexaminare Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Uninominale nr.4, Rîșcani, pe motiv că au fost identificate un șir de inexactități și erori de calcul comise de reprezentanții CECEU, au votat doar patru membri ai CEC din șase prezenți în sală la acel moment. Tot atunci, Iurie Ciocan a votat împotrivă, iar alt membru s-a abținut.

Citiți și: Primarul de Rîșcani, Victor Bogatico, va încerca să candideze la funcția de deputat, iar dacă nu va fi înregistrat, va apela la instanțele de judecată

La ședința CEC de astăzi, subiectul a fost raportat chiar de către Iurie Ciocan. Astfel, acesta a venit cu propunerea de a respinge contestația. Asta în pofida argumentelor aduse atât de către pretendentul la funcția de deputat, cât și de membrii CEC Vasile Gafton și Vadim Filipov.

Victor Bogatico a argumentat în cadrul ședinței că, după ce a examinat ieri listele de subscripție, identificat un număr de 108 semnături în care membrii CECEU ar fi găsit 151 de greșeli, inclusiv câte mai multe greșeli la semnături. Cu toate acestea, „ei au calculat numărul de greșeli drept numărul de semnături”, a spus Bogatico.

Astfel, în condițiile în care el a prezentat 609 semnături, fără 108 semnături greșite, numărul ar fi de 501 semnături corecte, ceea ce îi sunt suficiente pentru înregistrarea în calitate de candidat și participarea la alegeri.

De aceeași poziție a fost și Vasile Gafton, care a făcut o analogie cu un „pacient” care, „chiar dacă este în stare de comă, are dreptul la viață”.

Vedeți și: „Egali, dar diferiți”?! Doi primari condamnați de prima instanță au primit certificate diferite: Șor – perfect integru, Bogatico – nu

Se pare însă că argumentele n-au fost tocmai pe placul majorității membrilor CEC, președintele CEC, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru, secretarul Comisiei, Veaceslav Agrigoroae, și membrul CEC Andrei Volentir, susținând propunerea lui Iurie Ciocan de a respinge contestația. Membrii CEC Vasile Gafton, Vadim Filipov și Vladimir Șarban au votat împotrivă.

Amintim că Victor Bogatico este pretendentul căruia Autoritatea Națională de Integritate i-a oferit certificatul de integritate „pătat”, acesta având mențiunea că primarul de Rîșcani „a fost condamnat de prima instanță”. Asta chiar dacă un alt primar, la fel condamnat de prima instanță, fiind vorba de Ilan Șor, și-a primit certificatul „perfect integru”, fără nicio mențiune în acest sens.

Mai mult, ANI i-a oferit certificatul lui Victor Bogatico după 34 de zile și nu în decurs de două săptămâni, așa cum prevede legea. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...