Duminica Floriilor. De ce se mănâncă pește și cum trebuie păstrate ramurile de salcie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală, scrie digi24.ro.

Totodată, se știe că, de Florii, creștinii aduc în locașurile sfinte ramuri de salcie.

Crengile sfințite de salcie aduc în casă bucuria sărbătorii și prospețimea primăverii. Ele sunt simbolul credinței, al speranței și al rugăciunilor.

Se rup în Duminica Floriilor, dimineața devreme, când sunt acoperite de rouă și se aduc la biserică, unde sunt sfințite în timpul slujbei.

După slujbă, crengile de salcie trebuie împărțite în familie și cu cei care nu au reușit să meargă la biserică. Ele au rol protector și se crede din moși-strămoși că protejează casa și pe toți cei care locuiesc în ea de boli și de necazuri.

După ce te întorci de la biserică, împletește mai multe cununi din crenguțele de salcie și pune una la intrarea în casă și câteva la ferestre.

Cea mai mare cunună trebuie să stea la icoana Mântuitorului sau la icoana Maicii Domnului, lângă candela cu ulei sfințit.

Pune o cunună și pe capul copilului și roagă-te pentru sănătatea lui, pentru că salcia are puteri magice și vindecătoare.

Nu arunca niciodată crengile sfințite de salcie, chiar dacă se usucă la icoane. Se spune că se aruncă abia la următoarele Florii, când aduci acasă alte crengi proaspete.

Dacă ai livadă, pune cununi de salcie și la pomii fructiferi să îi protejezi de mană și de uscăciune, să dea roade bune la toamnă și să trăiască ani de-a rândul.

Iar dacă vrei să ai un copac binecuvântat în curte, înfige o creangă de salcie în pământ, udă locul cât mai des și va prinde rădăcini.

Legenda spune că Maica Domnului a fost ajutată de salcie să treacă un râu învolburat și să plece în căutarea lui Iisus. De atunci, salcia a fost binecuvântată să nu ardă și să se înmulțească în orice loc. Este un copac iubitor de apă, care se prinde repede și care crește într-un singur an cât alți copaci în trei sau patru ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...