Dovada că Putin se pregăteşte de război de patru ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se pregăteşte de război de patru ani, în detrimentul nevoilor poporului rus.

Paul A. Goble, expert american în chestiuni privind Rusia, profesor la Institute of World Politics, scrie, pentru Window on Eurasia, că liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, este cel care a dezvăluit planul lui Putin.

Într-un raport apărut într-o publicaţie moscovită, Nemţov arată că alocările bugetare din ultimii patru ani ai lui Putin înfăţişează un lider care se pregăteşte mai degrabă de război decât se preocupă de nevoile cetăţenilor.

Începând din 2011, cheltuielile militare au crescut, în Rusia, cu 80%, iar cheltuielile cu serviciile speciale şi poliţia au crescut cu 50%. Priorităţile lui Putin sunt evidente, scrie sursa citată: este vorba despre „pregătirea pentru război şi represiunea în interiorul ţării”.

Alocările bugetare nu ţin cont de educaţie, sănătate sau dezvoltarea infrastructurii. Cel mai mare învins al bugetului este educaţia, unde alocările au scăzut cu 30%. Această situaţie a dus la impunerea de taxe de şcolarizare la nivel universitar şi la degradarea învăţământului superior.

Nemţov susţine că „aceasta este politica conştientă a celei mai înalte autorităţi” şi că Putin „nu are nevoie de persoane inteligente şi educate”. Astfel de oameni „pun întrebări care nu sunt necesare, nu sunt loiali şi sunt mai dificil de a fi transformaţi în zombie”.

Şi cheltuielile pentru sănătate s-au redus cu un sfert în aceeaşi perioadă. Având în vedere că nivelul de mortalitate depăşeşte nivelul de fertilitate şi Rusia se situează „sub condiţiile speranţei de viaţă din Africa”, această evoluţie bugetară „nu poate fi caracterizată altfel decât cea a unui regim de ocupaţie”.

Nemţov se declară „convins că păstrarea naţiunii nu este în planurile Kremlinului”. În loc de asta, Putin şi regimul său doresc să depindă în continuare de imigranţi şi de vânzarea de resurse naturale. 15 milioane de muncitori le sunt suficienţi, scrie sursa citată.

Bugetul rus central a redus finanţările către regiuni cu 40% în ultimii patru ani. Multe Guverne regionale sunt îndatorate peste cap şi au îngheţat proiectele de dezvoltare, plăţile şi ajutoarele sociale.

„Nu este acesta un preţ prea mare pentru dorinţă unui om de a domni la nesfârşit prin aducerea în sclavie a vecinilor săi?”, se întreabă Nemtov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...