Două fracţiuni parlamentare au părăsit, în semn de protest, prima şedinţă a Parlamentului din acest an. Ce i-a nemulţumit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fracţiunile Partidului Socialiştilor şi Partidului Comuniştilor au părăsit şedinţa Parlamentului de astăzi. Asta după ce majoritatea parlamentară a refuzat să includă pe ordinea de zi mai multe propuneri făcute de cele două fracţiuni, precum şi altele făcute de opoziţie.

Înainte de a anunţa despre părăsirea şedinţei, socialistul Vlad Bătrîncea a solicitat regulamentar o pauză de 30 de minute a şedinţei, pentru a decide cum să procedeze în contiţiile în care mai multe propuneri făcute de deputaţii socialişti nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară. Printre acestea, o declaraţie cu privire la „condamnarea acțiunilor cu caracter unionist de subminare și lichidare a statalității Republicii Moldova”, audierea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea Energetică cu privire la tarifele la gaze, dar şi o propunere privind investigarea furtului miliardului.

După părăsirea sălii de către deputaţii socialişti, şi preşedintele fracţiunii PCRM, Inna Şupac, a anunţat că fracţiunea comunistă părăseşte în semn de protest şedinţa, pe aceleaşi motive.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a specificat că potrivit procedurii, propunerile cu privire la includerea unor subiecte pe ordinea de zi se fac în cadrul şedinţelor Biroului Permanent, iar faptul că acestea au fost făcute în cadrul şedinţei plenare demonstrează „populismul” acestora şi nu că şi-ar dori un rezultat. „Am pierdut timpul cu populismele respective”, a spus Candu, chiar dacă şi democraţii au propus în timpul şedinţei includerea pe ordinea de zi proiectul declaraţiei „privind condamnarea atacurilor Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”, aceasta fiind şi unica propunere „acceptată” pe ordinea de zi a şedinţei de azi.

După părăsirea de către PSRM şi PCRM a şedinţei, Parlamentul şi-a continuat activitatea cu 60 de deputaţi prezenţi în sală. Iniţial, la şedinţă erau 90 de deputaţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...