Donald Tusk: ”Moldova este la nivelul Poloniei anului 1990”

by Genko Genko

Premierul Poloniei, Donald Tusk, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută alături de omologul său Iurie Leancă, a discutat despre perspectivele europene ale Republicii Moldova, făcând și o paralelă între cele două state.

”Noi am pretins să fim în Uniunea Europeană şi am început acest drum de la acelaşi nivel. Mă uit la Ucraina, la Republica Moldova şi la Polonia, şi-mi amintesc că în 1990 la noi venitul pe cap de locuitor era doar puțin mai mare decât în aceste țări. Astăzi, acest venit pe cap de locuitor în Polonia este mai ridicat cu 9 mii de dolari” a declarat Tusk.

Liderul executivului de la Varșovia a remarcat mai multe plusuri pe care le poate aduce statutul de membru al UE: ”Vreau să vă spun, ca şi Prim-ministru al unei ţări care a avut aceeaşi istorie, că are rost pentru fiecare familie, pentru fiecare cetăţean. Poate când acest lucru îl spun spaniolii sau englezii, sau nemţii, nu e atât de credibil, pentru că ei întotdeauna au trăit mai bine, dar aici acest lucru este spus de un polonez, care parcurge acest drum spre Europa de câteva decenii. Nu este o ambiţie a unui sau altui Guvern, este o mare ambiţie justificată a tuturor celor care vor să trăiască mai bine, care vor să aibă mai mulţi bani, standarde mai înalte de viață şi garanţii ale drepturilor lor. Și toate aceste lucruri ni le-a dat calitatea de membru al Uniunii Europene”.

”Ce poate obţine un agricultor mediu în Republica Moldova, o gospodărie agricolă medie – vă vom invita să vedeţi această diferenţă. Dacă astăzi Polonia este unul dintre cei mari exportatori ai produselor agricole și alimentare, acest lucru a fost posibil datorită acestei revoluţii de civilizaţie la ţară. Și banii europeni au contribuit mult la aceasta. Sunt banii despre care nici Republica Moldova şi nici Polonia în trecut nici nu au visat. În general, aceasta îmi aduce aminte de Planul Marshall – un plan de reformare al SUA menit să revigoreze întreaga Europa după cel de-al doilea război mondial. În perspectiva cea mai apropiată vom obţine mai mulţi bani pentru un judeţ în Polonia, decât a obţinut întreaga Europa din planul Marshall – este un lucru care dovedește ce mare şansă reprezintă Uniunea Europeană”, a conchis Donald Tusk.

CITIȚI ȘI...