Dodon recidivează: A mai întors o lege la Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon refuză să promulge o nouă lege. Acesta a trimis pentru revizuire Legea nr. 188 privind introducerea modificărilor și completărilor la Codul Muncii al Republicii Moldova.

Dodon anunţă că va remite spre examinare Parlamentului legea privind modificările și completările la Codul Muncii al Republicii Moldova, după o discuție avută cu reprezentanții Sindicatelor.

„Sindicaliștii nu sunt de acord cu Legea nr. 188 pentru modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova care a fost adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova și remisă Președintelui țării spre promulgare. Reprezentanții sindicatelor susțin că legea respectivă diminuează garanțiile sociale ale angajaților și stabilește privilegii în favoarea mediului de afaceri. Printre modificările propuse de Parlament sunt: reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu 2 ani (de la 6 ani – la 4 ani); excluderea obligativității atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unității. În calitate de Președinte, voi face uz de împuternicirile ce îmi revin și nu voi promulga această lege ci o voi remite spre examinare Parlamentului”, anunţă şeful statului.

De menţionat că, Legea prin care au fost amendate 36 de articole din Codul Muncii a fost aprobată de Parlament la 21 iulie curent, în ultima şedinţă din sesiunea de primăvară. Articolele presupun completări care reglementează obligațiile de bază ale salariatului de a informa de îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu, ceea ce va avea ca efect responsabilizarea și disciplinarea salariaților.

Totodată, ținerea registrului de evidență al contractelor individuale de muncă a devenit opțională pentru angajator. De asemenea, angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru se sindicat se va face cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate.

O altă modificare stipulează că deținerea de către angajat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă ar putea fi temei de concediere pentru angajator. În același timp, aceste persoane pot fi angajate pentru o perioadă determinată.

Alte prevederi reglementează concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, până acum acesta era până la 6 ani.

Totodată, Codul muncii a fost completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.

Potrivit autorilor, scopul modificărilor este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în țară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...